Θωμάς Ντιντιός: “Με τέτοιες Ένοπλες Δυνάμεις ο καθένας μας πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια”

1392

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις Στρατιωτικών της χώρας μας, με πολλές δράσεις, η οποία λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016, είναι η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ). Ο πρόεδρος της, Θωμάς Ντιντιός μιλά στο ilarissa.gr για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί σήμερα, αλλά και την σημαντική δράση της Ένωσης για να δοθούν λύσεις.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να ασχοληθείτε με την ΕΣΠΕΛ και την ίδρυση της;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας ilarissa.gr, μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή της Λάρισας και όχι μόνο.

Το ταξίδι με την ΕΣΠΕΛ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν και νομοθετήθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η θεσμική εκπροσώπηση των Στρατιωτικών.

Προσωπικά, πάντα είχα ενασχόληση με τα κοινά με πολλή όρεξη για εθελοντική προσφορά σε όλους τους τομείς, κυρίως στην περιοχή μας, και δεν θα μπορούσα να μείνω αμέτοχος σε μία πρόκληση για προσφορά στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι και η δουλειά μου εδώ και 30 χρόνια, ένα τομέα με πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έως τότε ήταν όλα στα αζήτητα.

Ιδρύσαμε έτσι την ΕΣΠΕΛ με μια μικρή ομάδα συναδέλφων μου, η οποία με πολύ κόπο και προσωπικό χρόνο στερούμενο από τις οικογένειές μας, καταφέραμε να τη φτάσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως είναι σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας μας με πάνω από 1000 εγγεγραμμένα μέλη, αλλά κυρίως δώσαμε την δυνατότητα στους Στρατιωτικούς της Λάρισας να αποκτήσουν δυνατή φωνή προς τα κέντρα αποφάσεων για ό,τι τους απασχολεί.

Τι έχει να επιδείξει η ΕΣΠΕΛ μέχρι σήμερα από δράσεις προς όφελος των μελών της και γενικότερα των Στρατιωτικών;

Το σημαντικότερο αγαθό που έλειπε, ίσως και εσκεμμένα, εδώ και χρόνια από τους Στρατιωτικούς ήταν η σωστή και ποιοτική ενημέρωση σε όλα τα τρέχοντα θέματα, έτσι ώστε με πλήρη γνώση των πραγμάτων από όλους να προχωράμε κάθε φορά στο δεύτερο στάδιο, που δεν είναι άλλο από τις νόμιμες διεκδικήσεις.

Η σωστή ενημέρωση και όχι η παραπληροφόρηση, είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος στα χέρια του. Αυτό ήταν πάντα μια προσωπική μου αρχή.

Έτσι πρωταρχικός στόχος της ΕΣΠΕΛ ήταν και είναι η συνεχόμενη διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων στην περιοχή της Λάρισας με θέματα υπηρεσιακά ανά θεσμό προέλευσης, αλλά και με θέματα μη υπηρεσιακά που αφορούν την καθημερινότητα της κάθε οικογένειας, έτσι ώστε τα μέλη μας να ενημερώνονται για ό,τι τους απασχολεί, αλλά και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, οι οποίες και μεταφερόταν στους αρμόδιους φορείς οργανωμένα, με πολλές αδιαμφισβήτητες επιτυχίες μέχρι σήμερα οι οποίες αναγνωρίζονται από όλους.

Σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι είναι η ΕΣΠΕΛ σήμερα σε σχέση με την αποδοχή των Στρατιωτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας;

Το επίπεδο τις ΕΣΠΕΛ σήμερα είναι πολύ υψηλό και αυτό αποδεικνύεται κυρίως από την αποδοχή και τη στήριξη του κόσμου σε κάθε μας κίνηση, την μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις ημερίδες για τρέχοντα θέματα, την αποδοχή και τη συνεργασία με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων του νομού Λάρισας αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με πολλές επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή με θέματα που ανέδειξε η ΕΣΠΕΛ, αλλά και την άψογη συνεργασία με τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λάρισας που βάση νομοθεσίας απευθυνόμαστε για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων της Ένωσης σε τοπικό επίπεδο.

Όλα αυτά συμπληρώνουν ένα πάζλ συνεργασιών όλων των τοπικών φορέων με τους Στρατιωτικούς της Λάρισας και τις οικογένειές τους σε ό,τι χρειαστεί, με συνδετήριο κρίκο πάντα την ΕΣΠΕΛ.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των συναδέλφων σας που έχετε στην κορυφή της ατζέντας και πως τα διαχειρίζεστε;

Τα προβλήματα όπως προανέφερα είναι πολλά. Θα αναφέρω όμως τα 3 σημαντικότερα που απασχολούν διαχρονικά τους Στρατιωτικούς και ζητούν εναγωνίως λύσεις μέσω της ΕΣΠΕΛ. Αυτά που ζητούν συνεχώς τα μέλη μας με εισηγήσεις τους να επιλυθούν άμεσα έτσι ώστε να υπάρχει ένα ανώτερο επίπεδο διαβίωσης για όλους στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι το Αμετάθετο του προσωπικού μετά από κάποια χρόνια υπηρεσίας έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν τη ζωή τους, όταν αυτή βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή με πολλές οικογενειακές απαιτήσεις, η αξιοπρεπής διαμονή τους σε οικήματα εντός στρατοπέδων όταν μετατίθενται κυρίως σε περιοχή μη συμφερόντων τους και η υπηρεσιακή Ένδυση, την οποία εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, την έχει αναλάβει ο καθένας μόνος του επιβαρύνοντας τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Αυτά είναι 3 από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν δικαίως τα μέλη μας και μας τα τονίζουν καθημερινά αλλά και το σύνολο των συναδέλφων μας, για τα οποία η ΕΣΠΕΛ θα πιέζει με κάθε τρόπο και με κάθε ‘’όπλο’’ που διαθέτει μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις.

Έχετε συνεργασίες με άλλα σωματεία σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο;

Συνεργασίες φυσικά και υπάρχουν με άλλες Ενώσεις μιας και τα θέματα που μας απασχολούν είναι κοινά και δεν μας χωρίζει τίποτα.

Σε ό,τι αφορά το δευτεροβάθμιο επίπεδο εκπροσώπησης, από τον Ιανουάριο του 2020 η ΕΣΠΕΛ ως αυτοδιοίκητο σωματείο, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει οριστικά από την ομοσπονδία (ΠΟΜΕΝΣ), με πολλά παράπονα για τον τρόπο που διαχειρίζονταν τα θέματα μια μικρή ομάδα της Αθήνας, κάτι το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας δεν μπορούσε να το ανεχτεί και το καταδίκασε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης μετά από πλήρη ενημέρωση που τους παρείχαμε, όπως πάντα, για την απαράδεκτη συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομοσπονδίας προς την ένωσή μας, αλλά και στο κάθε μέλος μας προσωπικά.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρθούν ομαδικές αποφάσεις  για την εξέλιξη και αυτού του θέματος και όπως πάντα τον πρώτο λόγο για ακόμα μια φορά θα έχουν τα μέλη μας.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να λειτουργεί καλύτερα ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλύτερα ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ένας ‘’ισχυρός ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός’’, που θα αξιολογεί συνεχώς την νομιμότητα της λειτουργίας και των ενεργειών των πρωτοβάθμιων ενώσεων αλλά και των ομοσπονδιών, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα και ο καθένας λειτουργεί αυτοβούλως και με δικά του δεδομένα.

Σύντομα θα καταθέσω επίσημη πρόταση επί του θέματος στους αρμόδιους φορείς,  με συγκεκριμένα στοιχεία και αν εφαρμοστεί κάποια στιγμή η πρότασή μου με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοκρατία σε αυτό το εγχείρημα, θα ήθελα να τα ξανά πούμε για να μετρηθούμε πόσοι μείναμε.

Πως βλέπετε το μέλλον της θεσμικής εκπροσώπησης των Στρατιωτικών; Σκοπεύετε να είστε  για 3η φορά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές της ΕΣΠΕΛ που, όπως μαθαίνουμε, θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;

Το μέλλον της θεσμικής εκπροσώπησης, δεν σας κρύβω, πως ακόμα είναι θολό. Πρέπει να νομοθετηθούν λύση με πολλές αξιοκρατικές δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε κάποιοι ‘’επιτήδειοι’’ στο χώρο μας να απομονωθούν άμεσα από το σύνολο.

Όσο με αφορά, για τις ερχόμενες εκλογές της ΕΣΠΕΛ που έχουν οριστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου, φυσικά και θα είμαι για ακόμα μια φορά υποψήφιος μαζί με μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων μου, οι οποίοι αγαπήσαμε την ένωση από τα πρώτα της βήματα που ήταν και τα πιο δύσκολα και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε προσπαθώντας κάθε μέρα να την ανεβάζουμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά, προ όφελος όλων μας.

Η αγάπη και η αναγνώριση του κόσμου, κυρίως της τοπικής κοινωνίας, για το έργο που προσφέρουμε εδώ και χρόνια, δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πίσω.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια, με εκατοντάδες συνοδοιπόρους μας και σημαία μας την ΕΣΠΕΛ. Τα νεότερα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας πείτε πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πόσο μπορούν να εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας;

Οι Έλληνες πολίτες δείχνουν εδώ και πολλά χρόνια την εμπιστοσύνη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι οποίες διαμηνύουν συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τρόπο την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας όποτε και όταν χρειαστεί.

Η καθημερινή σκληρή εκπαίδευση αλλά και η ετοιμότητα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού μας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του επιπέδου στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Με τέτοιες Ένοπλες Δυνάμεις ο καθένας μας πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here