ΘΕΣγάλα: Πόσες είναι οι οφειλές – Βγάζει νέα προϊόντα για να τονώσει τα έσοδα

447
  • Ραγδαίες οι εξελίξεις με την ΘΕΣγάλα, την ευθύνη του σχεδίου για τη διασωσή της ανέλαβε η Deloitte, πόσες είναι οι οφειλές προς τρίτους

Με στόχο την οικονομική εξυγίανση, ο συνεταιρισμός ΘΕΣγαλα αποφάσισε να προσφύγει στις ευνοϊκές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Ο συνεταιρισμός των Θεσσαλών παραγωγών, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα τους αυτόματους πωλητές γάλακτος (ATM’ γάλακτος) υπέβαλλε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Λάρισας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές του.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόφαση της οικογένειας Καντώνια να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΘΕΣγάλα καθώς οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες της Cosmos Aluminium κατέληξαν πως δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του συνεταιρισμού υπό τις παρούσες συνθήκες, ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένου ελέγχου που πραγματοποίησαν στα οικονομικά του στοιχεία.

Η ΘΕΣγάλα έλαβε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα ακολουθήσει η κύρια συζήτηση για την οριστική υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως στο διάστημα μέχρι και τις 22 Μαρτίου θα λάβουν χώρα εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο εξυγίανσης. Επιδίωξη είναι να μην υπάρξει «κούρεμα» υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Αντίθετα, στον πυρήνα του σχεδίου επιδιώκεται να είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού είτε με χρονική επιμήκυνση είτε με μείωση των επιτοκίων είτε με συνδυασμό των δύο.

Την ευθύνη για τη χάραξη του σχεδίου έχει αναλάβει η Deloitte. Πηγές του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι η προσφυγή ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα πτώχευσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα που θα ενισχύσουν την γκάμα και θα τονώσουν τα έσοδα.

Οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank) συμφώνησαν με την προσφυγή στο άρθρο 106 β, όπως και οι γαλακτοπαραγωγοί-μέλη του συνεταιρισμού,. Ο δανεισμός της ΘΕΣγάλα από τις τρεις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here