Θεαματικές «βούτες» περιστεριών στον Αμπελώνα

860

Eκατοντάδες λάτρεις των περιστεριών από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό «παρών» και φέτος στον Αμπελώνα, στην ετήσια συνάντηση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Περιστεράδων Αμπελώνα και με τη βοήθεια του καλού καιρού απόλαυσαν στον ουρανό τις επιδείξεις πετάγματος των περιστεριών των μελών του Συλλόγου, ο οποίος διαθέτει πάνω από 100 μέλη.

Η διοργάνωση ξεκίνησε χθες στις 9 το πρωί από την Κεντρική πλατεία του Αμπελώνα. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Στέλιος Δεδικούσης και το Διοικητικό Συμβούλιο καλωσόρισαν τους φίλους του περιστεριού που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και συμμετείχαν σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Ο Αμπελώνας, ο Τύρναβος θεωρείται η καρδιά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα περιστέρια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 400 με 500 περιστεράδες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, άρχισαν οι επιδείξεις αέρος – εδάφους από τους φετινούς συμμετέχοντες περιστεράδες οι οποίοι ήταν οι: Θωμάς Κουσιέρας, Νίκος Κόττης, Δημήτρης Συκιώτης, Στέλιος Δεδικούσης, Στέλιος Λαγός, Γιώργος Μανδώρας, Θεόδωρος Καραβαριώτης, Γιάννης Ψαθάς, Τάκης Καραμούστος, Μπέτας Βασίλης, Παναγιώτης Τσιτσπαράς.

ΟΙ «ΒΟΥΤΕΣ» ΑΕΡΟΣ – ΕΔΑΦΟΥΣ

Η διαδικασία της «βούτας» είναι συγκεκριμένη:

Αρχικά ο περιστεράς ανεβάζει στον ουρανό τα «ουντζίτικα» και στη συνέχεια ανοίγει τον άλλο περιστερώνα, για να βγουν στο έδαφος τα «μπόσικα». Βλέποντας τα «οντζίτικα», τα «μπόσικα» θα πραγματοποιήσουν από ψηλά «βούτες» με ταχύτητα… πυραύλου αποσπώντας έτσι τα χειροκροτήματα όλων οι οποίοι θα έχουν πάντα στραμμένα τα μάτια στον ουρανό.

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα στο Κέντρο «Ακρόπολις», όπου παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης. Εκεί οι περιστεράδες της περιοχής και οι δεκάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για το χόμπι τους και έκριναν τις «βούτες» που προηγήθηκαν.

Μετά το τέλος της διοργάνωσης μιλώντας στην «ΕτΔ» πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Δεδικούσης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους εκατοντάδες φίλους – επισκέπτες του περιστεριού και ανανέωσε το ραντεβού όλων για την επόμενη χρονιά.

Του Κώστα Τσόλα

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here