Θανάσης Παιδής: Να προστατευθεί το τσίπουρο – Όχι στην ονομασία «απόσταγμα φρούτων»

196

Παρέμβαση με κεντρικό άξονα την προστασία του τσίπουρου πραγματοποίησε ο Θανάσης Παιδής, ώστε να επιτευχθεί η θωράκιση του προϊόντος, των αμβυκούχων, των αμπελοκαλλιεργητών και η ασφάλεια των καταναλωτών.
Ο Θ. Παιδής ανέπτυξε πρόσφατα τις θέσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Θεσσαλία» με τον Γιάννη Γιαννακόπουλο στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία Τηλεόραση», καθώς το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως στον δημόσιο διάλογο.
Μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος δήλωσε την πλήρη διαφωνία του με το ενδεχόμενο να επιλεγεί η ονομασία «απόσταγμα φρούτων» για το τσίπουρο, ενώ ζήτησε να κατοχυρωθεί το όνομα «παραδοσιακό τσίπουρο Τυρνάβου». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να ισχύσουν κανόνες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος, ώστε με αυτή τη διαδικασία να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο τόσο εντός της χώρας, όσο και εκτός των συνόρων.
«Είναι απαράδεκτο να αλλάξει η ονομασία του τσίπουρου που παράγουν οι αμβυκούχοι και να το πουν απόσταγμα φρούτων. Αποτελεί υποβάθμιση του προϊόντος» υπογράμμισε ο Θ. Παιδής και επιχειρηματολόγησε με το εξής παράδειγμα: «Φανταστείτε ότι θα μπορεί κάποιος να έχει τσίπουρο από σταφύλια και τσίπουρο από σταφίδα – που δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους – και να διατίθενται με την ίδια ονομασία… απόσταγμα φρούτων».
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να καταργηθεί ο όρος «χύμα τσίπουρο», καθώς και αυτός με τη σειρά του υποβαθμίζει το προϊόν, ενώ κατέθεσε την εξής πρόταση: «Θα πρέπει να λέγεται “παραδοσιακό τσίπουρο Τυρνάβου”, όπως είναι και η πραγματικότητα». Σ’ αυτό το σημείο έκανε ειδική αναφορά στους αμβυκούχους τονίζοντας πως «πέρα από το ότι στηρίζουν την τοπική οικονομία και την αμπελοκαλλιέργεια, αποτελούν έναν φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς για την περιοχή του Τυρνάβου».
«Το παραδοσιακό τσίπουρο Τυρνάβου να μην χαθεί με κανέναν τρόπο. Θα πρέπει αυτό το προϊόν να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, όπως επίσης η ιστορία, η κουλτούρα που υπάρχει γύρω από τους αμβυκούχους. Αποτελεί μια ιεροτελεστία για την περιοχή του Τυρνάβου αυτό που γίνεται κάθε χρόνο και είναι απαράδεκτο να θέλουν να πουν το συγκεκριμένο προϊόν απόσταγμα φρούτων» δήλωσε ο Θανάσης Παιδής.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του υπογράμμισε την αναγκαιότητα να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες: «Φυσικά γι’ αυτό το προϊόν με την ονομασία “παραδοσιακό τσίπουρο Τυρνάβου”, θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση, έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διάθεσης». «Αυτό θα είναι ασφαλές τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τον καταναλωτή. Θα μας προστατεύσει όλους και φυσικά θα προστατεύσει τα αμπέλια και τους αμπελοκαλλιεργητές» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.
Δείτε το βίντεο με την παρουσία του Θ. Παιδή:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here