Συνελήφθησαν δήμαρχος Αγιάς και εργολάβος!

854

Στη σύλληψη του δημάρχου Αγιάς, Αντ. Γκουντάρα, αλλά και του εκπροσώπου τεχνικής εταιρείας προχώρησαν χθες το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Αγιάς, εκτελώντας -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- εισαγγελική εντολή, έπειτα από μήνυση

ιδιοκτήτριας οικοπέδου, μέσω του οποίου διέρχεται η γνωστή σε όλους κεντρική παραλιακή οδός Αγιοκάμπου – Βελίκας.
Πρόκειται για έναν δρόμο συνολικού μήκους 12 χλμ. που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα και εναλλακτική εθνική οδός από την περίοδο που είχε κλείσει η παλαιά εθνική στην Κοιλάδα των Τεμπών, όμως τα 300 περίπου μέτρα που διασχίζει το εν λόγω οικόπεδο, με βάση δύο κιόλας δικαστικές αποφάσεις θεωρείται ιδιωτικός δρόμος.
Η πολυετής δικαστική αντιπαράθεση της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου και του Δήμου Αγιάς προσέλαβε χθες άλλη διάσταση μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια, καθώς οι εργασίες συντήρησης (ασφαλτόστρωσης, κ.λπ.) του κεντρικού παραλιακού δρόμου συνεχίστηκαν εντός του επίμαχου οικοπέδου, που βρίσκεται περίπου 400 μέτρα βόρεια της επονομαζόμενης «γέφυρας Καλατράβα».
Οικόπεδο που με βάση δύο δικαστικές αποφάσεις αποτελεί ιδιωτική έκταση -άρα και ο δρόμος είναι ιδιωτικός- ενώ κατά τον Δήμο Αγιάς αποτελεί δημόσιο δρόμο «από αμνημονεύτων χρόνων» που ασφαλτοστρώθηκε μάλιστα από το 1988, επί νομαρχίας Βλασιάδη, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και επί νομαρχίας Γιαν. Φλώρου μεταγενέστερα, χαρακτηρίστηκε κοινοτικός δρόμος.
Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου θεωρώντας ότι το έργο ασφαλτόστρωσης στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής οδού συνιστά παρέμβαση στην ιδιοκτησία της, κατάθεσε μήνυση στο Α.Τ. Αγιάς και η υπόθεση έλαβε χθες απρόσμενη τροπή με τον Δήμαρχο να συλλαμβάνεται ενώ υλοποιούσε ένα δημόσιο έργο.
Μηνυτήρια αναφορά που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, όπου χθες η ιδιοκτήτρια επανήλθε υποβάλλοντας συμπληρωματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η σύλληψη του Δημάρχου και του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.
Κατά της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου ο Δήμος Αγιάς κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, σημειώνοντας ότι από τη μη ολοκλήρωση του έργου «ελλοχεύουν κίνδυνοι και ο Δήμος καθίσταται εκτεθειμένος» ενόψει μάλιστα και της θερινής περιόδου.
Η εργολαβία από τον Αγιόκαμπο έως τη Βελίκα έχει σήμερα ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος του έργου (ασφαλτόστρωση, κράσπεδα, φρεάτια, κ.λπ.), με εξαίρεση το συγκεκριμένο επίμαχο τμήμα, μήκους περίπου 300 μέτρων, ενώ οι όποιες προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης φαίνεται πως δεν τελεσφόρησαν.
Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου έχει στα χέρια της δύο δικαστικές αποφάσεις που τη δικαιώνουν για την τίτλο ιδιοκτησίας του οικοπέδου, ενώ κατά της απόφασης του Εφετείου, Δήμος Αγιάς και Περιφέρεια Θεσσαλίας άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο, όπου συζητήθηκε η υπόθεση στις 3 Δεκεμβρίου 2020, αλλά η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
Για τον συγκεκριμένο δρόμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκήρυξε το έργο (με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αγιάς) αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στην παραλιακή από τις θεομηνίες του 2017 και του 2018. Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου και της επίδικης έκτασης την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ζήτησε την παρέμβαση του Α.Τ. Αγιάς, προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του παραλιακού δρόμου, καθώς οι εκτελούμενες εργασίες θα συνεχίζονταν προχθές Πέμπτη στο τμήμα του δρόμου εντός του οικοπέδου της.
Όπως και συνέβη αφού παρά τη δικαστική αντιπαράθεση, ο δρόμος επί δεκαετίες θεωρείται δημόσιος κατά τον Δήμο Αγιάς, με αποτέλεσμα προχθές Πέμπτη η ιδιοκτήτρια να μεταβεί στο Α.Τ. Αγιάς και να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Χθες η ιδιοκτήτρια κατέθεσε συμπληρωματικά έγγραφα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας που αποδεικνύουν ότι, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, είναι όντως η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου -άρα και του ιδιωτικού δρόμου- προκαλώντας έτσι την παρέμβαση του εισαγγελέα, με αποτέλεσμα ο κ. Γκουντάρας να συλληφθεί κατηγορούμενος για παραβίαση δικαστικής απόφασης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας να συλληφθεί κατηγορούμενος για συνέργεια στην παραβίαση.
ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Το επίμαχο οικόπεδο βρίσκεται περίπου 400 μέτρου μετά τη γέφυρα «Καλατράβα» με κατεύθυνση προς τη Βελίκα. Μέσω του οποίου, περνούσε ένας επαρχιακός δρόμος που το 1988, η τότε Νομαρχία Λάρισας, ασφαλτόστρωσε στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, δημιουργώντας έτσι τη γνωστή σε όλους σήμερα παραλιακή οδό, δαπανώντας μάλιστα το ποσό των 164,5 εκατ. δρχ..
Στο ίδιο πλαίσιο, πριν από περίπου 10 χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, δαπάνησε 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευασθεί η «γέφυρα Καλατράβα» και να καταστήσει ασφαλή τη διέλευση πάνω από τον επικίνδυνο, σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων, χείμαρρο.
Ο ίδιος δρόμος σημάνθηκε επίσης ως εναλλακτική εθνική οδός την περίοδο που έκλεισαν τα Τέμπη λόγω βραχόπτωσης, αλλά και για τα χρόνια που κατασκευαζόταν η νέα εθνική οδός. Έτσι και σήμερα παραμένει ως εναλλακτική οδός.
Άγνωστο γιατί ωστόσο, παρότι πέρασαν τόσες δεκαετίες, το Ελληνικό Δημόσιο δεν προχώρησε σε απαλλοτρίωση του επίμαχου, μικρού τμήματος του οικοπέδου ώστε ο ιδιωτικός δρόμος να καταστεί και τυπικά δημόσιος. Η ιδιοκτήτρια -στη μήνυσή της- κάνει αναλυτική αναφορά στις συμβολαιογραφικές πράξεις με τις οποίες απέκτησε το οικόπεδο, ενώ μνημονεύει επίσης και τις δύο δικαστικές αποφάσεις που τη δικαιώνουν στην αντιπαράθεσή της με τον Δήμο Αγιάς.
Σημειώνεται πως η ιδιοκτήτρια κατέθεσε αγωγή, με την οποία, το 2014, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας της αναγνώρισε την ιδιοκτησία του οικοπέδου και ότι πρόκειται για ιδιωτικό και όχι για δημόσιο δρόμο.
Ο Δήμος Αγιάς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αλλά το 2017 το Τριμελές Εφετείο Λάρισας δικαίωσε εκ νέου την ιδιοκτήτρια με μια απόφαση που είναι «άμεσα εκτελεστή και τελεσίδικη», όπως υπογραμμίζει η ίδια στη μήνυσή της.
Ο Δήμος Αγιάς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας επανήλθαν ασκώντας αναίρεση επί της απόφασης του Εφετείου, υπόθεση που συζητήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 στον Άρειο Πάγο, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση.
Στο μεταξύ τον Ιούλιο του 2017 ο Δήμος Αγιάς κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μεταξύ άλλων, και στο οδικό δίκτυο και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκήρυξε το έργο «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού, τμήμα Αγιοκάμπου – Σωτηρίτσας – Βελίκας μετά από θεομηνία».
Τον Φεβρουαρίου του 2018 καταγράφηκαν νέες θεομηνίες στην περιοχή με αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται έως τις 30 Ιουνίου 2021.
Έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και ασφαλτόστρωσης της παραλιακής οδού, που προχθές έφθασαν στο επίδικο τμήμα του οικοπέδου, με την ιδιοκτήτρια να ζητά αρχικά την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, επιτυγχάνοντας τελικά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, Απ. Τζαμαλή, ο οποίος μετά τη μήνυση διέταξε τη σύλληψη του Δημάρχου και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.
Όντως αστυνομικοί του Τμήματος Αγιάς προχώρησαν χθες το μεσημέρι στη σύλληψη των δύο ανδρών, οι οποίοι με εντολή του κ. Τζαμαλή αφέθηκαν στη συνέχεια προσωρινά ελεύθεροι, χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου, με δεδομένο ότι ο κ. Γκουντάρας θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, από εβδομάδα αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις του Δήμου Αγιάς.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here