Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος από τον Τύρναβο – Πουλούσε τα κλεμμένα μέσω αγγελίας

421

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας 48χρονος Τυρναβίτης ο οποίος είχε στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας και ιστορικής σπουδαιότητας τα οποία θέλησε να πουλήσει μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο.

Η αγγελία του έγινε αντιληπτή από αστυνομικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος οι οποίοι με τη συνδρομή αστυνομικών του Α.Τ. Τυρνάβου έφτασαν στο σπίτι του κατηγορούμενου όπου και βρήκαν το θησαυρό, με τη συνδρομή εισαγγελέα.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο της προανάκρισης ο συλληφθείς υπέδειξε συνεργό του στη Λάρισα ο οποίος επίσης συνελήφθη.

Για την υπόθεση σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται τα εξής:

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση – κατά περίπτωση- των νόμων για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί όπλων.

Προηγήθηκε διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με χρήστη του διαδικτύου που είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα αγγελία πώλησης αρχαίων νομισμάτων.

Από τη διερεύνηση προέκυψαν στοιχεία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και από την περαιτέρω ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και αξιολόγηση των δεδομένων της υπόθεσης που πραγματοποίησε – λόγω αρμοδιότητας – η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ταυτοποιήθηκε ημεδαπός ως το άτομο που προέβη στην ανάρτηση της αγγελίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και αρχαιολόγων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(12) χάλκινα νομίσματα αρχαίων χρόνων,

χάλκινο τμήμα πόρπης αρχαϊκών – κλασσικών χρόνων,

(2) χάλκινα ελάσματα αρχαίων χρόνων,

(2) μολύβδινα ελάσματα αρχαίων χρόνων,

μολύβδινο σταθμίο,

μολυβδόβουλο,

(16) χάλκινα νομίσματα Βυζαντινών χρόνων,

(17) χάλκινα εξαρτήματα ένδυσης,

(2) χάλκινες πόρπες,

χάλκινο δαχτυλίδι,

(7) χάλκινα εξαρτήματα,

δισκόμορφο μολύβδινο αντικείμενο, πιθανώς μολυβδόβουλο,

(4) μολύβδινα αντικείμενα και

(14) μολύβδινα σφαιρίδια.

Από την εξέλιξη της προανάκρισης προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση και του δεύτερου ημεδαπού, στην οικία του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (2) δίκαννα κυνηγετικά τυφέκια, μονόκαννο κυνηγετικό τυφέκιο και παλαιό εξάσφαιρο περίστροφο, για τα οποία δεν κατείχε σχετική άδεια και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω αξιολόγηση.

Πηγή: paidis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here