Συνάντηση Μανώλη – Στρατάκου για το κάστανο

267

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, συναντήθηκε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Αθήνα, για τρέχοντα θέματα που αφορούν στον Δήμο.

Ο κ. Μανώλης ενημέρωσε τον Γ.Γ. του Υπ.Α.Α.Τ. για τις προσβολές που προκάλεσε η πρώτη εμφάνιση της σφήκας της καστανιάς το 2019 στους καστανεώνες του Δήμου Τεμπών, καθώς και για τη σημαντικότητα του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσής της. Ο κ. Μανώλης τόνισε στον κ. Στρατάκο τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η καστανοκαλλιέργεια στον Δ. Τεμπών, όπου καλλιεργούνται 3.000
στρ καστανιάς περίπου, και του επισήμανε ότι το ακαθάριστο εισόδημα που εισρέει στην τοπική οικονομία του Δήμου από την καστανοκαλλιέργεια, ανέρχεται στα 1.500.000€ περίπου. Ο κ. Μανώλης τόνισε ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται σε οικογένειες που διαβιούν κυρίως σε ορεινές περιοχές του Δήμου, και ότι η καστανοκαλλιέργεια με τη δυναμική που εμφανίζει λόγω της ανοδικής τάσης των εξαγωγών της και το σημαντικό εισόδημα που αποφέρει, μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες του ορεινού όγκου, διατηρώντας – έστω και ένα μικρό ποσοστό – νέων ανθρώπων στα χωριά.

Ο κ. Μανώλης ζήτησε από τον κ. Στρατάκο την έγκριση ενός νέου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς T. sinensis, προκειμένου να «προστατευτούν» οι περιοχές που ενδέχεται να προσβληθούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς η σφήκα της καστανιάς είναι ιδιαίτερα διεισδυτικό έντομο στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, παρά την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου.

Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Στρατάκο ότι το αρμόδιο τμήμα του Δ. Τεμπών έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία ήδη έχει ενημερώσει το Υπ.Α.Α.Τ. για το αίτημα του Δήμου για έγκριση νέου προγράμματος καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς.

Ο κ. Στρατάκος αντιμετώπισε θετικά την προοπτική έγκρισης ενός νέου προγράμματος καταπολέμησης και υποσχέθηκε στον κ. Μανώλη να διερευνήσει την προοπτική αυτή στο επόμενο διάστημα, μαζί με τους συναρμόδιους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here