«Σβήνουν» τα φώτα στο Μουσείο Κατσίγρα, για καλό

286

Σήμερα το απόγευμα στις 18.30 κλείνουν τα φώτα στις αίθουσες της Μόνιμης Συλλογής στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Ι.Κατσίγρα. Μετά από 16 χρόνια έκθεσής τους στο λαρισαϊκό -και όχι μόνο- κοινό, τα έργα από τη συλλογή που δώρισε στην πόλη ο Λαρισαίος γιατρός Ιωάννης Κατσίγρας κατεβαίνουν στις αποθήκες της Πινακοθήκης προκειμένου η Μόνιμη Έκθεση να ανανεωθεί τόσο σε έργα όσο και ως χώρος.

781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα περιλαμβάνει ολόκληρη η συλλογή Κατσίγρα καλύπτοντας χρονικά περίπου εκατόν εβδομήντα χρόνια ιστορία της νεοελληνικής τέχνης, αφού το αρχαιότερο έργο της συλλογής είναι «Η Αποκαθήλωση» του Νικολάου Καντούνη (1768-1834) και ένα από τα νεότερα «Η Κόκκινη λάμπα» (1972) του Σπύρου Βασιλείου.

Απο όλη τη συλλογή, στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου εδώ και 16 χρόνια εκτίθενται 180 από τα έργα με τα υπόλοιπα να παραμένουν στις αποθήκες ή κάποια από αυτά να εκτίθενται περιοδικά.

Η Μόνιμη Συλλογή, λοιπόν, επανασχεδιάζεται με βάση τη μουσειολογική μελέτη της Συραγώς Τσιάρα, Δ/ντριας του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης. Τα έργα αλλάζουν και έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και να γνωρίσει ακόμη περισσότερο από τον θησαυρό της συλλογής.

«Μετά απο τις εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες του Μουσείου Κατσίγρα τα τελευταία χρόνια και τις πολυάριθμες εκθέσεις, ωρίμασαν οι συνθήκες για αυτή την αλλαγή. Δεν πρόκειται για ανανέωση και μόνο, αλλά για μια νέα αρχή» δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα.

Η κ.Ψάρρα ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα Μόνιμη Συλλογή θα είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου, οπότε και θα ανοίξει για το κοινό. Η αλλαγή δεν θα αφορά, όμως, μόνο τα έργα, αλλά και τους εκθεσιακούς χώρους που και αυτοί αλλάζουν πρόσωπο. Τα χωρίσματα που υπάρχουν σήμερα θα «πέσουν» και ο χώρος θα γίνει ενιαίος. Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει αναλάβει ο Λαρισαίος αρχιτέκτονας Αντώνης Μώρας.

Η νέα Μόνιμη Συλλόγη θα περιλαμβάνει 200 έργα, αντί 180 μέχρι σήμερα, και θα περιλαμβάνει και έργα από το τέλος (χρονικά) της συλλογής Κατσίγρα, όπως Βασιλείου και Ψυχοπαίδη.
Επιπλέον, παρούσες θα είναι και οι νέες τεχνολογίες με ψηφιακές εφαρμογές.

Στην είσοδο της Πινακοθήκης θα «στηθεί» αφιέρωμαγια τη ζωή και το έργο του συλλέκτη Ιωάννη Κατσίγρα, του μεγάλου δωρητή, για να γνωρίσουν και οι νεότεροι σε ηλικία επισκέπτες την ιστορία του γνωστού χειρουργού της πόλης που άφησε ένα τόσο σπουδαίο κληροδότημα στους Λαρισαίους, δωρίζοντας στον Δήμο Λαρισαίων το 1981 τη συλλογή 781 έργων των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών της περιόδου 1850-1950.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Πινακοθήκης Απ.Καλογιάννης θα κατεβάσει στις 18.30 σήμερα συμβολικά το πρώτο έργο της Μόνιμης Συλλογής προκειμένου τα φώτα να σβήσουν…για να ανοίξουν και πάλι με τη νέα Μόνιμη Συλλογή την Άνοιξη!

Πηγή: ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here