«Στοπ» στην κοπή 10 δέντρων στην πλατεία Τσαριτσάνης

325

Τις αντιδράσεις κατοίκων της Τσαριτσάνης προκάλεσε η ανακατασκευή της πλατείας της κοινότητας από τον Δήμο Ελασσόνας, πριν καν αυτή ξεκινήσει!

Αιτία; Η κοπή δέκα δέντρων, που προβλέπει η νέα διαμόρφωση του χώρου, η οποία τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, θα είναι ανυποχώρητοι στο αίτημά τους να μην κοπούν τα δέντρα, ενώ παράλληλα καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται, τον νέο χώρο της πλατείας.

Συγκεκριμένα τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και οι Ενεργοί Πολίτες Τσαριτσάνης, αναφέρουν: «Διαπιστώνουμε, ότι χωρίς να γίνει διάλογος με τους τοπικούς φορείς και Συλλόγους, ο Δήμος Ελασσόνας προχώρησε στη δημοπράτηση της μελέτης για τη διαμόρφωση της κάτω πλατείας Τσαριτσάνης, την οποία και καλωσορίζουμε μεν, αλλά δυστυχώς χωρίς λόγο, προβλέπει το κόψιμο δέκα δέντρων, πράξη με την οποία διαφωνούμε κάθετα και ανυποχώρητα, διότι καταστρέφεται ένα αλσύλλιο, ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και μια όαση δροσιάς στην κοινότητα, καθώς και προστασίας ,απορρόφησης της σκόνης και των θορύβων από τα διερχόμενα τροχοφόρα.

Παρατηρήσαμε ότι η μελέτη της διαμόρφωσης της πλατείας, δεν ξεκίνησε με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο (15 μεγάλα δέντρα) και προσαρμογή της μελέτης ανάλογα, αλλά ούτε συμπεριέλαβε αναπλάσεις λειτουργικές και δημιουργικές για χρήση από τους πολίτες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα τα παιδιά, τη νεολαία του τόπου.

Αλήθεια ποια είναι η επιστημονική θέση της Δασικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου Ελασσόνας για το κόψιμο των δέντρων;

Γιατί το Δασαρχείο συναινεί στην υλοτομία των δέκα δέντρων;

Η δε προβλεπόμενη δενδροφύτευση θα αποδώσει μετά από 10-15 χρόνια».

Οι ίδιοι προτείνουν αντίστοιχα «να τοποθετηθούν, στον κάτω χώρο της πλατείας από δύο μεγάλες, ξύλινες κατασκευές για παιχνίδια κυρίως της νεολαίας, σκάκι και πινγκ-πονγκ».

ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Οι κάτοικοι ζητούν επίσης να αφαιρεθεί από τον χώρο της πλατείας μια σιδηροκατασκευή, τονίζοντας: «Θεωρούμε ότι έπρεπε να έχει ξηλωθεί εδώ και 8 χρόνια, διότι δεν ταιριάζει με το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της Τσαριτσάνης (την Οικονόμειο Σχολή, τον πύργο του Μάμτζιου κι άλλα αρχοντικά). Η ύπαρξή της εκτός όλων των άλλων, αποτρέπει τη δυνατότητα η πλατεία να λειτουργεί ως ενιαίος χώρος, μαζί με το υπό διαμόρφωση τμήμα, ως κεντρικό σημείο της περιοχής.

Προτείνουμε δε τα υλικά της αυθαίρετης σιδηροκατασκευής να αξιοποιηθούν για την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης και ο ελεύθερος πλέον χώρος να διαμορφωθεί σε ένα υπαίθριο θέατρο για μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις καθώς και άλλα δημιουργικά παιχνίδια της νέας γενιάς και όχι μόνο».

Λ.Κ.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here