«Στης Λαρίσης το ποτάμι» – Tο τραγούδι που γράφτηκε σε χαρτί τουαλέτας!

1913

Το παλιό λαϊκό τραγούδι «Στης Λαρίσης το ποτάμι» είναι μία από τις μαγαλύτερες επιτυχίες  που το γνωρίζουμε όλοι και φυσικά χαρακτηρίζει την πόλη της Λάρισας.

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη, που λίγοι γνωρίζουμε ότι γράφτηκε κάτω από τις πιο ανορθόδοξες συνθήκες. Κι αυτό γιατί γράφτηκε στις τουαλέτες αεροδρομίου και σε χαρτί τουαλέτας!

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ‘60 και ο Γιώργος Μητσάκης βρίσκεται ένα βράδυ στην καφετέρια του αεροδρομίου του Ελληνικού όπου σύχναζε με φίλους και τη σύντροφό του την Αθηνά. Η παρέα συζητούσε για τη Λάρισα και τον Πηνειό, όταν κάποια στιγμή ο Μητσάκης ζήτησε συγγνώμη από τους παρευρισκόμενους και πήγε στην τουαλέτα. Εκεί ελλείψει χαρτιού κατέφυγε στη λύση του γνωστού χαρτιού υγείας…

Όταν επέστρεψε στην παρέα με το χαρτί της τουαλέτας στο χέρι με σιγουριά έδειξε τους στίχους στην σύντροφό του και της είπε ότι θα γίνει μεγάλη επιτυχία και εκείνη αστειευόμενη του είπε: «Εκεί που ήσουνα τι άλλο θα μπορούσες να γράψεις;»

Κι όμως δικαιώθηκε! Το «Στης Λαρίσης το ποτάμι» έγινε πολύ γρήγορα τεράστια επιτυχία. Για πρώτη φορά ερμηνεύτηκε από τον Θόδωρο Κανακάρη το 1963 και ακολούθησε η ερμηνεία του Σπύρου Ζαγοραίου.

Ο Γιώργος Μητσάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921. Έζησε στην Καβάλα, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και ουδέποτε στη Λάρισα όπως πολλοί πίστευαν. Πέθανε στην Αθήνα το 1993.

Οι στίχοι:

Στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό,
αν τυχόν και δε με θέλεις,
κει θα πέσω να πνιγώ.

Ο καημός μου είναι μεγάλος,
το ποτάμι είναι ρηχό.
Αν τυχόν και δε με πνίξει,
μοναχά που θα βραχώ,
στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό.

Κίνησα από την Αθήνα
για τη Λάρισα να βγω.
Πιάνει λάστιχο στο δρόμο
κι άραξα να κοιμηθώ.

Το πρωί με τη δροσούλα
για τη Λάρισα κινώ.
Αν τυχόν και δε με θέλεις,
πέφτω μες στον ποταμό,
στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό.

Φέρτε ούζο του Τυρνάβου
να καθίσω και να πιω
κι όλη η Λάρισα να μάθει
πως εγώ σε αγαπώ.

Στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό.
αν τυχόν και δε με θέλεις,
κει θα πέσω να πνιγώ.
Στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here