Στην Παναγία Αρμενίου η εκδήλωση του Μ.Ε.Σ. «Άνθιμος Γαζής»

43

Στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Αρμενίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ενώπιον πολυπληθούς κοινού, η παράσταση με τίτλο: «Από την παράδοση στο πάλκο- σύγχρονοι και παραδοσιακοί σκοποί» που διοργάνωσε ο Μ.Ε.Σ. Αρμενίου «Άνθιμος Γαζής», η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ.

Στόχος της παράστασης ήταν η ανάδειξη της συνέχειας της μουσικής από όπου κι αν προέρχεται, είτε αυτή ακούγεται στο χοροστάσι ενός πανηγυριού, είτε στο πατάρι, είτε στο πάλκο, είτε σε μια συναυλία. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης καταγράφονταν τα παρακάτω: «Οι σκοποί και οι μελωδίες μοιάζουν και πολλές φορές μπερδεύονται. Ακούμε ένα τραγούδι και η θύμησή μας μας τρέχει σε εκείνη την παραδοσιακή, την λαϊκή ή την έντεχνη μελωδία που ακούσαμε κάποτε στα παιδικά ή εφηβικά μας χρονιά, ή ακόμα και χθες σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό. Ξεπηδάει μια μουσική σχέση, ένα πάντρεμα που διεγείρει τη μουσική μας μνήμη και τονίζει παράλληλα τη συνέχεια της μουσικής, την ουσιαστική έννοια της παράδοσης. Μπλέκονται οι ήχοι των χάλκινων με ροκ μουσικές, οι χασαπιές της Μακεδονίας με σκοπούς του Μάνου Λοΐζου, ο συρτός με τα ακούσματα από το Νίκο Ξυλούρη και η ποντιακοί σκοποί με τη φωνή και τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη. Η μουσική αυτή σχέση του παραδοσιακού και του σύγχρονου διαχέεται σε κάθε μελωδία, σε κάθε μουσική γωνία της Ελλάδας. Η σχέση αυτή είναι τόσο παλιά και τόσο νέα. Η μουσική από όπου και αν προέρχεται δεν έχει σύνορα και περιορισμούς. Ο σκοπός της είναι ο ίδιος, είτε αυτός εκφράζεται μέσα από την παράδοση, τη λαϊκή και τη ρεμπέτικη μουσική, την έντεχνη μουσική, τη ροκ και την ποπ.»
Επιμέλεια παράστασης Μιχάλης Τσακνάκης.
Μουσική επιμέλεια Βασίλης Μπακαγιάννης και Θάνος Ρούμπος.
Στην παράσταση χὀρεψαν τα μέλη του Μ.Ε.Σ. Αρμενίου «Άνθιμος Γαζής» και του Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός», με χοροδιδάσκαλο τον Μιχάλη Τσακνάκη και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Καρυών, με χοροδιδάσκαλο τον Στέλιο Ηλιούδη.
Τραγούδησαν και έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Βασίλης Μπακαγιάννης (κλαρίνο), Θάνος Ρούμπος (βιολί) και Βασίλης Σαραντινός (κρουστά- τραγούδι).
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ο οποίος εξήρε ακόμα μια επιτυχημένη εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Αναφέρθηκε επίσης στις προσεχείς εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για το καλοκαίρι η Αντιδημαρχία σε όλα τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here