Στην αναζήτηση κρυμμένων αρχαιοτήτων στην Αρχαία Κραννώνα

1059

Επιταχύνεται το έργο ανασκαφής της αρχαίας Κραννώνας, με τη βοήθεια εργαλείων σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωφυσική διασκόπηση, ώστε να εντοπιστούν νέες αρχαιότητες.

Με τη χρήση ραντάρ υπεδάφους, θα γίνουν προσπάθειες να εντοπιστούν ευρήματα που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, στη σημαντική αυτή αρχαία πόλη, που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ και άκμασε κυρίως κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους (6ος – 4ος αι. π.Χ.).

Το έργο θα αναλάβει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γρηγόριο Τσόκα.

Αναλυτικότερα θα αναλάβει τη «Γεωφυσική διασκόπηση στην αρχαιολογική θέση Κραννώνα», με σκοπό τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και την απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων, αλλά και τον καθορισμό της δομής του υπεδάφους.

Το Εργαστήριο του Α.Π.Θ. πραγματοποιεί έρευνες, τις τελευταίες δεκαετίες, με σκοπό τη βελτίωση άλλα και την πρόταση καινοτόμων μεθόδων στην απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων και υπεδάφιων σπηλαιώσεων.

Όπου κριθεί σκόπιμο θα εφαρμοστεί η μέθοδος του ραντάρ υπεδάφους και θα δοκιμαστούν νέα φίλτρα, που έχουν δημιουργηθεί από την έρευνα που διεξάγει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής.

Η εν λόγω δράση στην Αρχαία Κραννώνα, θα πραγματοποιηθεί και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία θα συμβάλει στη σχεδίαση της έρευνας, στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις αρχαιότητες που έχει ήδη αποκαλύψει στην περιοχή και στην ερμηνεία των γεωφυσικών παρατηρήσεων.

Η επιλογή της κατάλληλης γεωφυσικής μεθόδου λήψης δεδομένων για τα διάφορα τμήματα που θα εξερευνηθούν θα γίνει από τον επιστημονικό υπεύθυνο, καθηγητή Γρηγόριο Τσόκα και τους αρμόδιους επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Παράλληλα, στην Αρχαία Κραννώνα θα εξελίσσεται και το ερευνητικό-επιστημονικό ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ξεκίνησε πέρυσι και θα διαρκέσει για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιό της, πολυμελής αποστολή, με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Δημήτρη Μποσνάκη και φοιτητές (Έλληνες και ξένους), πραγματοποιούν ανασκαφή στον χώρο της αρχαίας πόλης.

Ο Δήμος Κιλελέρ διευκολύνει αυτό το έργο, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις σίτισης, στέγασης και μετακινήσεων στα μέλη της ανασκαφικής αποστολής.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ, Αχιλλέας Χατζούλης, δήλωσε στην «Ε»: «Αποτελεί χρέος και βασική προτεραιότητα του Δήμου Κιλελέρ η ανάδειξη του πολιτιστικού του αποθέματος, αναπόσπαστο και βασικό μέρος του οποίου είναι και η Αρχαία Κραννώνα. Ο Δήμος Κιλελέρ, στηρίζοντας και αναγνωρίζοντας το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, πρωτοστάτησε στην καινούργια προσπάθεια ανάδειξης της Αρχαίας Κραννώνας φιλοξενώντας την αποστολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ φέτος την ενισχύει με την προσθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των καινοτόμων ερευνητικών τεχνικών του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία δύο κορυφαίων Πανεπιστημίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Δήμου Κιλελέρ, θα αποδώσει σύντομα καρπούς, που θα καταστήσουν την Αρχαία Κραννώνα πόλο έλξης και σημείο αναφοράς συμβάλλοντας έτσι και στην ανάπτυξη της περιοχής».

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας: «Τα λείψανα της Αρχαίας Κραννώνος, σημαντικότατης πόλης της Πελασγιώτιδας, έχουν εντοπιστεί περίπου 25χλμ νοτιοδυτικά της Λάρισας. Το όνομά της οφείλεται πιθανότατα στις άφθονες πηγές και ειδικότερα σε μια θερμή πηγή – κρήνη, “κράνα” στην αιολική, θεσσαλική διάλεκτο. Η θέση της στο εύφορο, νοτιοδυτικό τμήμα της πεδιάδας της Λάρισας, την κατέστησε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Θεσσαλίας κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. καθώς έκοψε αργυρά και χάλκινα νομίσματα από το 480 π.Χ.

Υπήρξε έδρα του ισχυρού γένους των Σκοπάδων, που μαζί με τους Αλευάδες της Λάρισας ανέδειξαν πολλούς Ταγούς της Πελασγιώτιδας (ανώτατους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες)».

Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ