Στη βουλή από τον Κόκκαλη η έκκληση των καρκινοπαθών για την αδειοδότηση της φαρμακευτικής κάνναβης

391

Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης και τα παράγωγά αυτής, ζήτησε από το βήμα της βουλής την Πέμπτη,ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.
Τόσο στην πρωτολογία, όσο και στη δευτερολογία του, ο πρώην υφυπουργός επικαλέστηκε τις αγωνιώδεις εκκλήσεις από το Σύλλογο Καρκινοπαθών, αλλά και το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ζητώντας να προχωρήσει η αδειοδότηση παραγώγου της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς.
«Κύριε Υπουργέ, εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, θα σας προσκομίσω κάποιες ιατρικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες παραθέτοντας τους τίτλους: «Η κανναβιδιόλη αναστέλλει την εισβολή των καρκινικών κυττάρων μέσω της αυξημένης ρύθμισης του αναστολέα», «Ο στόχος της ρύθμισης από την κανναβιδιόλη στη θεραπεία της πειραματικής πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας», «Νευρολογικές πτυχές της ιατρικής χρήσης της κανναβιδιόλης», «Η κανναβιδιόλη παρέχει μακράς διάρκειας προστασία έναντι των παρασιτικών επιδράσεων σε ιογενές μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας».
Αυτά τα προϊόντα, κύριε Υπουργέ, δεν περιέχουν το THC, δεν υπάγονται στον νόμο περί ναρκωτικών.
Και απευθύνουν έκκληση δι’ εμού προς εσάς ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, οι οποίοι προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα είτε από το εξωτερικό είτε παράνομα, τα προϊόντα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης.
Από την εκχύλιση της βιομηχανικής κάνναβης, παράγεται το λάδι, κύριε Υπουργέ. Βλέπω, ενώ ξέρετε πολύ καλά νομικά, ότι δεν έχετε ασχοληθεί με το θέμα».
Μάλιστα, λίγο μετά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι λόγω του θεσμικού κενού στη χώρα μας, οι ασθενείς «όλα αυτά τα παράγωγα της βιομηχανικής κάνναβης τα προμηθεύονται είτε παρανόμως από το εξωτερικό για να απαλύνουν τον πόνο τους -τον ουσιαστικό πόνο, αλλά και το μεταφορικό- είτε τα εισάγουν από το εξωτερικό».
Ο κ. Κόκκαλης κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει ασχοληθεί ως με το θέμα των επενδύσεων στη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη» για να υπενθυμίζει ότι «είναι ένα προϊόν, το οποίο πρώτα είναι οικολογικό, δίνει δουλειά σε αγρότες, σε επιχειρηματίες, σε επενδυτές και βοηθά ασθενείς. Για ποιον λόγο δεν το έχετε ψηλά στην ατζέντα;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here