Στη σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού των παραλίων του Δήμου Αγιάς με το δίκτυο ύδρευσης προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

288

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου
Κ. Αγοραστός: «Ολοκληρώνουμε ένα έργο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Στη σύνδεση του Βιολογικού Καθαρισμού των οικισμών του Αγιοκάμπου, της Βέλικας και της Κ. Σωτηρίτσας με το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ του Δήμου Αγιάς προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Οικονομική Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 490.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: « Με το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνεται ένα σημαντικό έργο υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10εκατ. ευρώ, που σηματοδοτεί την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων με την αποχέτευση στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς. Η υλοποίηση των έργων αυτών αποτελούσε επιτακτική ανάγκη, αφ’ ενός γιατί για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία δικτύων ακαθάρτων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες) και αφ’ ετέρου για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, από τις επιπτώσεις της διάθεσης των αστικών αποβλήτων στο υπέδαφος. Σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς προχωράμε σε ένα έργο ουσίας και χρήσιμο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής».
Στοιχεία έργου

Συνολικά απαιτείται η κατασκευή 6100 μ. αγωγού μεταφοράς, από τα οποία τα πρώτα 1970 μ. θα διατρέχουν τον οικισμό του Αγιοκάμπου εντός του εσωτερικού δικτύου και στα υπόλοιπα 4130 μ ο αγωγός θα βρίσκεται εκτός σχεδίου κινούμενος στο έρεισμα της επαρχιακής οδού. Οι εκσκαφές θα γίνουν με συνήθη μηχανικά μέσα ενώ μετά την εκσκαφή του σκάμματος και όπου το βάθος εκσκαφής υπερβαίνει το 1,25 μ, θα αντιστηρίζονται οι παρειές του με πάνελ αντιστήριξης τύπου ξυλοζεύγματος.Ο εγκιβωτισμός του αγωγού θα γίνει με άμμο λατομείου με πάχος στρώσης κάτω από τον αγωγό 0,10 μ και πάχος στρώσης πάνω από αυτόν 0,30 μ.
Για την λειτουργία του αγωγού μεταφοράς είναι απαραίτητη η κατασκευή των συνοδών φρεατίων εξαερισμού και εκκένωσης. Τα φρεάτια εξαερισμού τοποθετούνται κυρίως στα υψηλά σημεία της χάραξης του αγωγού. Αλλά και σε ενδιάμεσα σημεία ανά αποστάσεις της τάξης των 500,0 μ. . Κατασκευάζονται συνολικά 8 φρεάτια εξαέρωσης. Για την εκκένωση του αγωγού τοποθετούνται συνολικά 7 φρεάτια εκκένωσης στα χαμηλά σημεία της χάραξης. Τα ύδατα της εκκένωσης θα οδηγούνται στις παρακείμενες τάφρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here