Στη Λάρισα η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Αρχαίο Θεάτρου

206

Στη Λάρισα βρίσκονται τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών που προκήρυξε ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων για την εξέταση των προτάσεων που κατατέθηκαν για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Α΄’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.

Τα μέλη της Επιτροπής, υποδέχθηκαν στην πόλη ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Σούλτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τάχος, αφού ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης βρίσκεται στην Αθήνα για υποθέσεις του Δήμου.

Οι αρχιτέκτονες – μέλη της επιτροπής ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια και τον επιβλέποντα του έργου της αναστύλωσης Γ. Καραγκούνη στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου καθώς και στα μνημεία του λόφου του Φρουρίου. Ακολούθως ξεκίνησε η διαδικασία της αξιολόγησης των περισσοτέρων από 50 ολοκληρωμένων προτάσεων που έχουν υποβληθεί η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γ. Σούλτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του σημαντικότερου μνημείου της πόλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται μετά από ιδιαίτερη επιμονή της δημοτικής αρχής και παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρξαν.

Την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός εισήλθε στην τελική του φάση , εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αρχιτέκτονας κ. Δημ. Τάχος.

Εκ μέρους της Επιτροπής, δηλώσεις έκανε ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής κ. Αρης Σαπουνάκης, ο οποίος έχοντας γνώση της ιστορίας αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου, υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μνημείο για την πόλη της Λάρισας, όχι μόνο για τον τομέα του πολιτισμού αλλά και για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Επίσης ο κ. Σαπουνάκης συνεχάρη όλους τους φορείς και τις αρχές της Λάρισας που τις τελευταίες δεκαετίες εργάστηκαν συστηματικά και μεθοδικά για την αποκάλυψη του Μνημείου, το οποιο ως γνωστόν βρίσκονταν θαμμένο κάτω από καταστήματα και κατοικίες.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής 

Renato Rizzi, Ιταλία

Γεννημένος στο Rovereto της Ιταλίας το 1951, απόφοιτος του πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας (1977). Από το 1984 έως το 1993 εργάστηκε στο γραφείο του Peter Eisenman, στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στη Βενετία γίνεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο IUAV. Η μεθοδολογία του: σχεδιασμός, διδασκαλία, συγγραφή. Η κύρια εγρήγορσή του: η διπλή επιστημονική δομή της λέξης Αρχιτεκτονικής (αρχή-τέχνη). Το όραμά του: δύσκολα αποδεκτό στη σύγχρονη εποχή. Τελευταίο υλοποιημένο έργο: Θέατρο Shakespeare στο Gdansk (Πολωνία), 2014. Τελευταίο ολοκληρωμένο έργο: La Solemnidad de la Civilidad, στο Queretaro (Μεξικό). Τελευταίο δημοσιοποιημένο βιβλίο: John Hejduk, BRONX, Manuale in versi, 2021. 

Deniz İncedayi, Prof. PhD, Τουρκία

Αποφοίτησε από το Γερμανικό Λύκειο το 1979, και από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Mimar Sinan, της Κωνσταντινούπολης το 1986.

Από το 1986 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Mimar Sinan. Στον ακαδημαϊκό χώρο, ασχολείται με τα κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα κατά τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, άρθρα, μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και συμμετείχε αρκετές φορές ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και σε προγράμματα εργασίας. Επίσης έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης στο πανεπιστήμιο και στο Αρχιτεκτονικό Επιμελητήριο της Τουρκίας. Στις διεθνείς πλατφόρμες έχει εργαστεί ως: Μόνιμο Μέλος της Κριτικής Επιτροπής του «Global Award for Sustainable Architecture», Αντιπρόεδρος της Region II, UIA (2011-2017), Μέλος του Συμβουλίου της Region II, UIA (2009-2011), Μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης και επικύρωσης της UNESCO-UIA, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Μητροπολιτικής Κωνσταντινούπολης (2010-2014), Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Τουρκίας (2016-2020), Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Τουρκίας (2020-…), Επιμελήτρια του Architectural Journal (mimar.ist) του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Μητροπολιτικής Κωνσταντινούπολης (2006-…).

 Rainer Mahlamäki, Φινλανδία

Ο καθηγητής Rainer Mahlamäki, Φινλανδός αρχιτέκτονας, γεννήθηκε το 1956. Τα αντιπροσωπευτικά του έργα είναι απόρροια της πίστης του στην σημασία της κατανόησης της ιστορίας που υπάρχει πίσω από κάθε υποψήφιο έργο. Προσπαθεί να καταλάβει τους ανθρώπους για τους οποίους σχεδιάζει, το τοπίο το οποίο μετασχηματίζει, και την ιστορία που εκπροσωπεί. Εάν, μουσεία ή κατοικίες, τα σχέδιά του βασίζονται σε βαθιά κατανόηση και μιλάνε για τον εαυτό τους.

Ο Rainer Mahlamäki είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Oulu, διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής από το 2002 έως το 2006 και Πρόεδρος της Φινλανδικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων από 2007 έως το 2011.

Ίδρυσε  το αρχιτεκτονικό γραφείο Lahdelma & Mahlamäki architects με τον Ilmari Lahdelma το 1997, ενώ ήδη είχαν αρχίσει τη συνεργασία τους μέσα στη δεκαετία του ’80. Στις πιο γνωστές δουλειές του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνοεβραίων στη Βαρσοβία, Πολωνία, και το Μουσείο Φινλανδικού Δάσους Lusto  στο Punkahariu της Φινλανδίας.  Κάποια από έργα του σε εξέλιξη είναι οι ουρανοξύστες Trigoni στο Ελσίνκι και το Μουσείο The Lost Shtetl στην Šeduva τηε Λιθουανίας. Ο Rainer Mahlamäki συχνά είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε σημαντικούς διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τα πρωτοποριακά του έργα έχουν κατά καιρούς αναγνωριστεί, όπως με το μετάλλιο του Πρίγκηπα Ευγένιου από τον Βασιλιά της Σουηδίας, για εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα. 

Jacek Lenart – Πολωνία

Εκπρόσωπος UIA, Αρχιτέκτονας.

Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Szczecin με μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας, Πολωνία.

Πρόεδρος της Συντονιστικής Ομάδας κριτών διαγωνισμών της Ένωσης Πολωνών αρχιτεκτόνων, SARP.

Κριτής σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, όπως για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Βαρσοβία, και για το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συνεργάτης στο αρχιτεκτονικό γραφείο STUDIO A4 στο Szczecin. Έργα του μεταξύ άλλων: ανακαίνιση του Turzyn Block στο Szczecin, έργα αποκατάστασης στην περιοχή Podzamcze στην παλιά πόλη του Szczecin, Γκαλερί Μοντερνας Τέχνης TRAFO στο Szczecin, έργα αποκατάστασης στο μεσαιωνικό τετράγωνο STARÓWKA στο Stargard. Πολωνός συνεργάτης του έργου Φιλαρμονκή στο Szczecin (με τους EBV,[E]) και του Concert Hall “Jordanki” στο Toruń, Πολωνία (με τους Menis Arquitectos, [E]). Τιμήθηκε με πολλά Πολωνικά Αρχιτεκτονικά βραβεία, καθώς και με το ευρωπαϊκό βραβείο Mies van de Rohe το 2015 (σε συνεργασία με τους EBV, [E]). Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο SARP Honorary Award. Τιμητικό μέλος του Bund Deutsche Architekten BDA.

Γεννήθηκε το 1953 στο Szczecin, της Πολωνίας. 

Άρης Σαπουνάκης, Ph.D. – Ελλάδα

Ο Αριστείδης (Άρης Σαπουνάκης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό στον Αστικό Σχεδιασμό στο πανεπιστήμιο Heriot-Watt University στο Εδιμβούργο. Πήρε τον Διδακτορικό του τίτλο στο Heriot-Watt University του Εδιμβούργου, το 1985. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι «Environmental Information and Cognitive Needs». Ο Άρης Σαπουνάκης είναι μηχανικός ειδικευμένος τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στα αστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Εκτός από εγχώρια και εμπορικά αρχιτεκτονικά έργα, έχει προσεγγίσει αστικά και χωροταξικά ζητήματα ανάπτυξης, την προστασία και διαχείριση περιοχών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, το θέμα των αστέγων και της δυνατότητας πρόσβασης στην κατοικία για ευάλωτα κοινωνικά σύνολα, καθώς και τη διαχείριση των περιοχών του κέντρου της πόλης σε περιόδους κρίσης. Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων εμπειρίας ως συμβούλου, έχει πάρει μέρος σαν κριτής σε πολλούς διαγωνισμούς, καθώς και σε μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ασχολούνται κυρίως με θέματα οικιστικά, πολιτιστικής κληρονομιάς και διατήρησης του τοπίου.

Τα τελευταία 25 χρόνια διδάσκει Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία στο Τμήμα Προγραμματισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here