Στη Λάρισα η Αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

57

Στο Δημαρχείο της Λάρισας βρέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κα Maria Clara Martin, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας με τον Δήμο Λαρισαίων και της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς σε θέματα στήριξης και ένταξης προσφύγων.

Στη συνάντηση μεταξύ των αντιδημάρχων Σωτήρη Βούλγαρη και Ντίνου Διαμάντου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιβεβαιώθηκε η αποδοτική συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας και του Δήμου Λαρισαίων σε βασικές πτυχές της πολυεπίπεδης διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Η κα Martin δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για την ανανέωση της συνεργασίας με τον Δήμο Λαρισαίων και ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή που συνεχίζει να δημιουργεί τις συνθήκες για τη συμπερίληψη των προσφύγων στις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και στην τοπική κοινωνία. Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει δείξει ισχυρό ηγετικό ρόλο και δέσμευση στην ένταξη των προσφύγων, όπως καταδεικνύεται και από το Τοπικό Σχέδιο Ένταξης που υιοθετήθηκε σε εναρμόνιση με την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη μετά από πρόταση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ).

Όπως τονίστηκε από την πλευρά των στελεχών της δημοτικής αρχής, οι υπηρεσίες του δήμου με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και με πρωτοβουλία του ΣΕΜΠ εκπόνησαν το Σχέδιο Μηχανισμού Ετοιμότητας Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας ενημερώθηκαν επίσης για σχετικές πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων όπως η δημιουργία σημείου πληροφόρησης (info point) στην Πρόνοια για την άμεση πληροφόρηση, παραπομπή και κάλυψη των αναγκών όσων προσεγγίζουν τον Δήμο, η συνεργασία με όμορους δήμους, όπως ο Δήμος Αγιάς, καθώς και με τοπικές επιχειρήσεις με στόχο τη διασύνδεση του προσφυγικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας, η συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα για την απόκτηση εργασιακών δεξιοτήτων, η συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά και διεθνή Δίκτυα, καθώς και οι δράσεις σε θέματα εκπαίδευσης, όπως το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.

Η κα Martin είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, που παρέχει μαθήματα ελληνικών σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες και το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και εξοπλίστηκε από τον Δήμο με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Εκεί, συνομίλησε με ασυνόδευτα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τη δύναμή τους και η λαχτάρα τους να μάθουν, να προοδεύσουν και να χτίσουν ένα μέλλον μακριά από τη φρίκη των διωγμών και του πολέμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here