Στη Λάρισα αφίχθη η «Φλόγα του Πόντου» – ΒΙΝΤΕΟ

749

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν προχθες το απόγευμα στη Λάρισα κατά την άφιξη της «Φλόγας του Πόντου», η οποία ξεκίνησε λίγες ώρες νωρίτερα από το μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Το μεγάλο ραντεβού του ποδηλάτη Θοδωρή Κατσάκου, ο οποίος μετέφερε τη δάδα, με τον Ποντιακό Σύλλογο Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου δόθηκε στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας. Εκεί τα μέλη του Συλλόγου, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και το λάβαρο του συλλόγου, συνάμα με εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλλινοστούντων Ποντίων «Ο Πόντος» υποδέχθηκαν την αποστολή και ύστερα όλοι μαζί έπιασαν τη δάδα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι Πόντιοι είναι ένα!

https://www.facebook.com/435885910494254/videos/371838046774391/

Ύστερα ο ποδηλάτης, συνοδευόμενος από οχήματα της Τροχαίας, των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ντόπιων κατοίκων, κατευθύνθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Στην είσοδο της πινακοθήκης την αποστολή υποδέχθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Λάρισας καθώς και πλήθος κόσμου, υπό τη συνοδεία της ποντιακής λύρας.

Τον ποδηλάτη Θοδωρή Κατσάκο συνόδευσαν μέχρι τα όρια της Μαγνησίας οι ποδηλάτισσες Παναγιώτα Σουλιώτη και Σοφία Λιόλου.

Τη Φλόγα ξεκίνησαν να τη μεταφέρουν την περασμένη Τρίτη ποδηλάτες, από το μνημείο γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» του Πειραιά, με σκοπό τη 19η Μαΐου να βρίσκεται στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας που αγκάλιασαν τον προσφυγικό ελληνισμό.

Η ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» γίνεται στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων χριστιανών στον Πόντο (19 Μαΐου 1919).

Κατ’ αυτό τον τρόπο η ποδηλατική κοινότητα με τα ποντιακά σωματεία τιμούν αυτή την επέτειο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here