«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν σκιές. Οι ελευθερίες και οι συνταγματικές μας κατακτήσεις είναι αδιαπραγμάτευτες».

49

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

«Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από την ημέρα που καθόρισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Μέσα σ’ αυτά τα 49 χρόνια καταφέραμε να δομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία, να εμβαθύνουμε τις κοινωνικές και τις πολιτικές μας ελευθερίες, αλλά και να κατακτήσουμε μια θέση ανάμεσα στις πιο πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι εμφανές ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ότι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ήρωες του Πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρο. Ότι οι κοινωνικοί αγώνες εξακολουθούν να είναι το κυρίαρχο συστατικό για την κοινωνική απελευθέρωση. Σ’ αυτή την διαρκή προσπάθεια δεν χωράει εφησυχασμός.

Η απαίτηση για διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και κοινωνική δικαιοσύνη είναι στις μέρες μας περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Κι αν το Νοέμβρη του ’73 ο «ορατός εχθρός» της χούντας των συνταγματαρχών ένωνε τις δημοκρατικές δυνάμεις, στο σύγχρονο κόσμο οι «αόρατοι κίνδυνοι» που επιβουλεύονται τις συνταγματικές μας ελευθερίες είναι εξίσου ισχυροί και στοχεύουν ακριβώς στο διχασμό.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν σκιές. Οι ελευθερίες και οι συνταγματικές μας κατακτήσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.
Αυτό ήταν το μήνυμα του Πολυτεχνείου, αυτή είναι και σήμερα η απαίτηση των δημοκρατικών θεσμών.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here