Στα ίχνη των δραστών της φυτείας – μαμούθ

83

Στην ταυτοποίηση στοιχείων ενός δράστη στη χασισοφυτεία στα εγκαταλειμμένα μοναστηριακά καστανοπερίβολα προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, η έρευνα του οποίου αποκάλυψε τις μεγάλες φυτείες χασίς κοντά στην Αγία Τριάδα της Ανω Σκοτίνας Πιερίας και στη Μονή Κανάλων, ανατολικά της Καρυάς Ελασσόνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στη φυτεία στην περιοχή της Μονής Κανάλων βρέθηκαν αποτυπώματα ανδρός, Αλβανού υπηκόου, ο οποίος και στο παρελθόν φέρεται ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση εισαγωγής ναρκωτικών στη χώρα μας.
Πρόκειται για τα στοιχεία ενός εκ των «εργατών» της φυτείας στη Μονή Κανάλων την οποία εγκατέλειψαν όπως – όπως κατά την έφοδο των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών πριν ένα μήνα, στις 12 Οκτωβρίου. Η καλλιέργεια της οποίας συνεχιζόταν μάλιστα, παρά το γεγονός ότι δεκάδες αστυνομικοί επί ημέρες εκχέρσωναν και μετέφεραν με τη χρήση ελικοπτέρου περισσότερα από 5.000 χασισόδενδρα από τη «διπλανή» φυτεία της Σκοτίνας, που απείχε μόλις μιάμιση ώρα, περπατώντας στο μονοπάτι που συνδέει τις δύο χασισοφυτείες.
Οι τεράστιες χασισοφυτείες του Ολύμπου, σε Καρυά και Σκοτίνα, όπως και αυτές στο Μαυροβούνι της Αγιάς επιβεβαιώνουν τη μεταφορά της καλλιέργειας από την αλβανική μεθόριο στα… απροστάτευτα ελληνικά βουνά, προκειμένου να ξεπεραστούν – όπως εκτιμάται – τα «προβλήματα» από τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων κατά τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Κατασχεθείσες ποσότητες που μείωναν τα κέρδη με δεδομένο ότι η εμπορία χασίς είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα και τα ποσά ανυπολόγιστα.
Αποδεικνύεται επίσης ότι το δίκτυο των καλλιεργητών με την απόφαση για μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, μαζί στέλνει και τους εργάτες, οι οποίοι οργανώνουν την πολύμηνη διαμονή τους στα βουνά την περίοδο της καλλιέργειας, με συνεργούς σε υποστηρικτικό ρόλο. Το οικονομικό κίνητρο των εργατών, σύμφωνα και με τις απολογίες συλληφθέντων κατά την ακροαματική διαδικασία, θεωρείται ιδιαίτερα καλό καθώς τους προσφέρονται μετρητά, αλλά και ποσότητα χασίς που οι ίδιοι μπορούν να διαθέσουν.
ΤΖΙΡΟΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Οι χασισοφυτείες ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες. Μόνο από τις δύο φυτείες, στην Καρυά και στη Σκοτίνα, εκριζώθηκαν περισσότερα από 5.500 χασισόδενδρα και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αστυνομικών «η συνολική συγκομιδή κάνναβης θα ανερχόταν τουλάχιστον σε 11 τόνους, με το προσδοκώμενο χρηματικό όφελος να κυμαίνεται από 30 έως 40 εκατ. ευρώ».
Χωρίς να υπολογιστούν τα χιλιάδες χασισόδενδρα που συγκόμισαν οι δράστες, πριν την επιχείρηση των αστυνομικών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, οι καλλιέργειες χασίς σε Καρυά και Σκοτίνα ήταν «καρμπόν». Μπορεί για λόγους ασφαλείας, οι εργάτες της μιας φυτείας να μην συνδέονται με τους εργάτες της άλλης, ωστόσο εκτιμάται πως υπήρχε «συνδετικός κρίκος», πέρα από το μονοπάτι που συνέδεε τις δύο φυτείες.
Η έκταση των φυτειών (9 στρέμματα στην Καρυά και 40 στρέμματα στη Σκοτίνα) απαιτούσε χρόνο προετοιμασίας με την αποψίλωση δεκάδων δέντρων, όπως απαιτούσε και χρήμα το οποίο δαπανήθηκε για την αγορά εξοπλισμού, από τα αλυσοπρίονα μέχρι τα φυτοφάρμακα και τα… αγροεφόδια.
Χασισοφυτείες Ελλήνων έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν, αλλά τέτοιας έκτασης και πρακτικών, όχι. Άλλωστε στις δύο περιπτώσεις της Λάρισας όπου έγιναν συλλήψεις καλλιεργητών, οι συλληφθέντες ήταν Αλβανοί υπήκοοι. Στην πρώτη περίπτωση τα διαβατήριά τους βρέθηκαν σε σπίτι τρίτου, είτε για λόγους ασφαλείας στην περίπτωση σύλληψης, είτε για να ελέγχονται οι εργάτες από το κύκλωμα. Στην περίπτωση της Μονής Κανάλων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία Αλβανού υπηκόου.
Στις δύο φυτείες βρέθηκαν επίσης μαγειρικά σκεύη του ίδιου τύπου (μάρκας), ενώ ίδια ήταν και η «δομή» των χώρων με μαγειρεία κλπ. Στη φυτεία της Σκοτίνας, βρέθηκαν και αντικείμενα που αποδεικνύουν την παρουσία γυναικών. Πέρα από τα είδη, εντοπίστηκε μάλιστα και υπαίθριο λουτρό, αλλά με κάλυψη, προφανώς για τις ανάγκες της γυναίκας ή των γυναικών.
Να σημειωθεί πως, μπορεί «άφοβα» οι εργάτες της φυτείας στη Μονή Κανάλων να συνέχιζαν την καλλιέργεια την ώρα που σε κοντινή απόσταση πετούσε ελικόπτερο μεταφέροντας εκριζωμένα χασισόδεντρα από τη φυτεία της Σκοτίνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας και μάλιστα πρόσθετα. Με τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας να εντοπίζουν ευρήματα τα οποία συνδέονται με μεθοδολογία που στοχεύει στην εξαφάνιση γενετικού υλικού. Να σημειωθεί τέλος ότι η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτοποίηση και άλλων «ορφανών» ευρημάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here