Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η θεραπεία Λαρισαίας καρκινοπαθούς

367

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και των πιθανών αλλαγών στις δομές του συστήματος υγείας, εξαιτίας της πολιτικής αλλαγής στη χώρα, έχει εμπλακεί Λαρισαία καρκινοπαθής, που ξεκίνησε στην Αθήνα ειδική θεραπεία αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να ολοκληρώσει!

Συγκεκριμένα, η Λαρισαία ασθενής του Τμήματος Κλινικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έλαβε την πρώτη συνεδρία με ραδιενεργό λουτέσιο, ενώ η δεύτερη έχει ήδη αναβληθεί πλέον του μηνός.

Η ειδική στοχεύουσα θεραπεία με ραδιενεργό λουτέσιο για την αντιμετώπιση ασθενών με νευροενδοκρινή νεοπλάσματα διενεργείται στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου “Αττικόν” -η συγκεκριμένη θεραπεία δεν χορηγείται σε άλλο κέντρο πυρηνικής ιατρικής στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι ραδιενεργός ένωση, η οποία εκλύει κατά κύριο λόγο ακτινοβολία βήτα, καθώς και μικρές ποσότητες ακτινοβολίας γάμμα. Τα φάρμακα που ραδιοσημαίνονται με λουτέσιο μεταφέρουν την ακτινοβολία στο απαιτούμενο μέρος του σώματος, είτε για να εξουδετερωθούν τα καρκινικά κύτταρα (θεραπευτική χρήση) είτε για να ληφθούν εικόνες, οι οποίες εν συνεχεία θα προβληθούν σε οθόνη (διαγνωστική χρήση).

Σύμφωνα με το Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου κάθε θεραπεία χορηγείται σε τρεις συνεδρίες, η έγκριση των οποίων είναι εργώδης και χρονοβόρος και γίνεται με ειδική επιμέλεια και προσπάθεια από τη διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, καθηγήτρια κ. Σ. Χατζηιωάννου και τους συνεργάτες της.

Στην παρούσα φάση εκκρεμεί η συνέχιση και ολοκλήρωση των εγκεκριμένων από τη διοίκηση του νοσοκομείου και το ΚΕΣΥ θεραπειών, 36 περίπου αρρώστων, πιθανώς λόγω κυβερνητικών αλλαγών και ίσως και των αναμενομένων διοικητικών αλλαγών στα νοσοκομεία.

«Η διακοπή μιας δραστικής θεραπείας αρρώστου με εξάντληση των εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών θα ήταν δυσμενής εξέλιξη για την έκβαση της νόσου» επισημαίνει ο παθολόγος-ογκολόγος, συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ κ. Αθ. Αθανασιάδης, ενώ χθες το μεσημέρι για το πρόβλημα και τις διαστάσεις του ενημερώθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα επέτρεπε την πρόσβαση των 36 ασθενών στην εγκεκριμένη θεραπεία που λαμβάνουν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κα Ιωάννα Καραβάνα σημείωσε ότι αν και το πρόβλημα είναι κεντρικό και ως εκ τούτου η λύση θα βρεθεί κεντρικά, ο τοπικός σύλλογος ενημέρωσε την Ομοσπονδία και ενώνει τη φωνή του μαζί με τις φωνές από ολόκληρη την Ελλάδα για την ταχύτερη εξεύρεση της λύσης, ώστε οι ασθενείς να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here