Σπ. Γκουργκούλιας: “Τα γυμναστήρια είναι χώρος προάσπισης της υγείας! Πρέπει να είναι διαθέσιμα στους πολίτες”

1100

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Τα γυμναστήρια ανήκουν στους κλάδους που έχουν πληγεί όσο ελάχιστοι άλλοι στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι κοινά αποδεκτό από όλους. Ιδιοκτήτες, αλλά και άνθρωποι του αθλητισμού με δυσκολία τα βγάζουν πλέον “πέρα”, ενώ δυστυχώς δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για όταν αυτά ανοίξουν καθώς ήδη από την πρώτη καραντίνα κάποιοι δεν άνοιξαν μετά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Λάρισας κ. Σπ. Γκουργκούλια μιλά στο ilarissa.gr

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, ποιος είναι ο απολογισμός για τους ιδιοκτήτες  στο χώρο των γυμναστηρίων?

Ο απολογισμός δυστυχώς έχει αρνητικό πρόσημο! Οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων επιχειρήσεων, ένα χρόνο με την πανδημία έχουν βρεθεί με αρκετές οφειλές και χρέη. Ένα χρέος πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ είναι η πραγματική εικόνα που χαρακτηρίζει σήμερα τα γυμναστήρια, και δυστυχώς έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Οι επιχειρήσεις μας έχουν καταγράψει το αρνητικό ρεκόρ, της μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας σε lockdown, από όλες τις χώρες τις Ευρώπης, και δυστυχώς η επιστημονική ομάδα της χώρας μας των επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων, έχουν στοχοποιήσει αδικαιολόγητα τον κλάδο μας!!

Θεωρείται ότι πληρώσατε την πανδημία πιο ακριβά από άλλους κλάδους?

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά την κοινωνία μας! Όμως μετά από ένα χρόνο μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει ότι, 85-90% του πληθυσμού έχει ικανοποιηθεί οικονομικά εξολοκλήρου. Το υπόλοιπο ποσοστό που αφορά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών, έχουν βρεθεί με πολλά χρέη και επιβιώνουν καθημερινά με όποιες δυνατότητες δανεισμού ή ανάλωσης κεφαλαίων υπάρχουν. Αυτό δημιουργεί μία άδικη ανακατανομή πλούτου, που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, ενώ εμείς βρισκόμαστε σε αυτή την άσχημη οικονομικά θέση, ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα παρατηρούνται αυξήσεις καταθέσεων στις τράπεζες κατά 20 δις ευρώ!!

Είναι τα γυμναστήρια, επικίνδυνος χώρος για τη μετάδοση του ιού?

Τα γυμναστήρια είναι ο κατεξοχήν χώρος που ασχολείται με την προάσπιση της υγείας των πολιτών, και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά! Μέσω της φυσικής δραστηριότητας, αποτελεί τον πιο αγνό τρόπο φροντίδας της υγείας μας, που φυσικά δεν έχει παρενέργειες, ούτε κάποιου είδους έγκριση πραγμάτωσης χρειάζεται!! Όσον αφορά τους χώρους γυμναστήρια ως εστίες μετάδοσης, όλες οι έρευνες παγκοσμίως επιβεβαιώνουν το ελάχιστο ποσοστό του 0,8%, αφήνοντας το υπόλοιπο 99,2% για τους υπόλοιπους κλάδους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς!!

Τα σενάρια να μην ανοίξουν κάποια γυμναστήρια μετά το lockdown ισχύουν?

Στην πόλη της Λάρισας έκλεισαν δύο γυμναστήρια μετά το πρώτο lockdown! Αυτή είναι η εικόνα περίπου σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδος! Είναι αδικαιολόγητο για μία κοινωνία του 2021, να επιλέγεται η παροχή οικονομικής στήριξης, μέσω κριτηρίων όπως: α) ανά κλάδο, ανάλογα με τα φορολογικά εισοδήματα που επιστρέφει στο κράτος, β) ανάλογα του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, που αφορά σε κάθε κλάδο και, γ) ανά πολίτη αυτής της κοινωνίας ανάλογα με την επαγγελματική του δραστηριότητα!!

Τι περιμένετε από εδώ και στο εξής?

Από εδώ και στο εξής περιμένουμε δύο πράγματα:

Α. Από τους λοιμοξιολόγους και επιδημιολόγους να αποκαταστήσουν τη λάθος εικόνα που δημιούργησαν για τα γυμναστήρια, και να τα εντάξουν στις πρώτες επιχειρήσεις που πρέπει να ανοίξουν, με τα ανάλογα φυσικά υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να βελτιωθεί άμεσα η σωματική και η ψυχική υγεία των πολιτών! Τα νοσοκομεία για τις έκτακτες περιπτώσεις, και τα γυμναστήρια σε καθημερινή χρήση, είναι υποχρεωτικά για την υγεία των πολιτών, και πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα!!

Β. Από την κυβέρνηση περιμένουμε να διορθώσει άμεσα, την άνιση παροχή οικονομικής στήριξης στους κλάδους, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα! Η παύση της λειτουργίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης με το ανάλογο οικονομικό κόστος για το όφελος της κοινωνίας, θα πρέπει κάποτε να επιμεριστεί με το κράτος! Η ανάγκη είναι επιτακτική και η ευθύνη απέναντι στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, είναι πολύ μεγάλη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here