Στα φαρμακεία συρρέουν αρκετοί Λαρισαίοι με ίλιγγο, ζαλάδες και πονοκεφάλους μετά τον δυνατό σεισμό της 3ης Μαρτίου, αλλά και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που συνεχίζει να σημειώνεται στην περιοχή.
Το ilarissa.gr μετά από επικοινωνία με φαρμακοποιούς μας επιβεβαίωσαν ότι ιδιαίτερη άυξηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε φαρμακεία της περιοχής για τέτοια περιστατικά τύπου ιλίγγου. Ζάλη, αστάθεια και έντονοι πονοκέφαλοι είναι οι λόγοι που αναζητούν βοήθεια.
Το φαινόμενο έχει εξήγηση και λέγεται Νόσος των σεισμών και σεισμοφοβία.
Γιατί ο σεισμός σε κάνει να αισθάνεσαι άρρωστος;
Οι ισχυροί σεισμοί εκτός από θύματα και ζημιές μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικές διαταραχές σε ανθρώπους και ζώα. Ο φόβος, η αναστάτωση, η νευρική υπερδιέγερση δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση μετά από μία τέτοια τραυματική και πρωτοφανή εμπειρία.
Η ασθένεια του σεισμού παρατηρείται συχνά σε σεισμογενείς περιοχές. Για παράδειγμα περισσότερα από 200 άτομα στο Kyushu, στη νότια Ιαπωνία έπασχαν από μια κατάσταση που συνδέεται με την απώλεια της ισορροπίας η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία και πανικό. Η κατάσταση έχει αναφερθεί για πάνω από δύο μήνες μετά από δύο ισχυρούς σεισμούς που χτύπησαν την συγκεκριμένη περιοχή.
Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ζαλισμένοι μετά από μία τέτοια σκληρή και ανεπάντεχη δοκιμασία. Η ισχυρή, στιγμιαία και ξαφνική κίνηση του εδάφους, έχει κάνει τον κόσμο να χάσει την αίσθηση της σταθερότητας. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των σεισμών είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένες. Αρκετοί δεν είναι πλέον σε θέση να νιώσουν το σταθερό έδαφος, ειδικά αν ζουν σε ένα ψηλότερο όροφο μιας οικοδομής. Επικρατεί η αντίληψη ότι οι όροφοι εύκολα θα καταγκρεμνιστούν, και αυτό έχει κάνει κάποιους να βλέπουν τους ορόφους ως εχθρούς. Πολλά από αυτά είναι ψυχολογικά και δύναται να αντιμετωπισθούν με παιδεία σε θέματα φυσικών καταστροφών.
Η ψυχική διαταραχή, επίσης είναι γνωστή ως σύνδρομο μετα-σεισμού, «jishin-Yoi» στα ιαπωνικά που κυριολεκτικά σημαίνει «μεθυσμένος από σεισμό» και εκτός από ναυτία και διαταραγμένη ισορροπία, μπορεί να προκαλέσει σε πάσχοντες να σκέφτονται ότι κάποιος σεισμός θα εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, είναι κάπως παρόμοια με την ζαλάδα ή Motion Sickness (Kinetosis), ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι κάποιο είδος σεισμοφοβίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 80% που έχει διαγνωσθεί με αυτή την ασθένεια είναι γυναίκες. Επίσης, παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους που κατοικούν σε οχήματά ή καταφύγια έκτακτης ανάγκης καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν από σεισμό.
Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και σε κατοικίδια ζώα αφού η μετασεισμική δραστηριότητα φαίνεται να προκαλεί υπερδιέγερση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί καθώς οι μετασεισμοί μειώνονται.
Σε κάθε περίπτωση αναζητήστε την γνώμη ειδικού και απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Με πληροφορίες από
- geodifhs.com
- Βικιπαίδεια
- Ιστοσελίδες -telegraph.co.uk, watchers.news
- Οι σεισμοί της Ελλάδας- Β.Παπαζάχος