Σεισμός – Ελασσόνα: Τι λένε σεισμολόγοι και γεωλόγοι

601
Σεισμολόγοι και γεωλόγοι καλούνται αυτά τα κρίσιμα 24ωρα να απαντήσουν εάν ο δεύτερος σεισμός στην Ελασσόνα ήταν μετασεισμός ή αποτελούσε ένα δεύτερο κύριο σεισμό χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων της Θεσσαλίας

Απόλυτα επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στη Θεσσαλία είναι οι ειδικοί επιστήμονες μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, καθώς ακόμα και γι΄ αυτούς αποτέλεσε έκπληξη η δεύτερη ισχυρή δόνηση, η οποία έπληξε την περιοχή επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων και αποτελώντας μια δεύτερη μεγάλη πρόκληση για τα ήδη ταλαιπωρημένα κτίρια της περιοχής καθώς προκάλεσε ακόμα και την αποκόλληση βράχου από τα Μετέωρα.

Παπαδόπουλος: Πλούσια η μετασεισμική ακολουθία

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η βόρεια Θεσσαλία είχε «ησυχάσει» από μεγάλους σεισμούς τους τελευταίους δύο αιώνες με τους σεισμολόγους να αναμένουν ένα φαινόμενο ήδη από τη δεκαετία του ΄90 εν αντιθέσει με τη νότια Θεσσαλία, η οποία είχε σεισμική δραστηριότητα τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄80. Αυτού του είδους τα μεγάλα «σεισμικά κενά» είναι γνώριμα στην περιοχή, αλλά λόγω της συχνότητας επανάληψης των δύο αιώνων προκαλούν συχνά μια «χαλάρωση» στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο, αυτό του σεισμικού ζεύγους. Οπως επισημαίνει, οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία βάσει των τελικών μετρήσεων του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου έχουν ίδιο μέγεθος, δηλαδή 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις, ενώ έχουν και παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλαδή τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.
«Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ουσιαστικά, πρώτα έγινε διάρρηξη στο ανατολικό τμήμα του ρήγματος του Τυρνάβου και ακολούθησε ο δεύτερος κλάδος προς τα βορειοδυτικά». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είτε θεωρηθεί ως μετασεισμός είτε ως ένας δεύτερος κύριος σεισμός, το γεγονός ότι τα μεγέθη είναι ακριβώς τα ίδια συνιστά ένα σπάνιο φαινόμενο και αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Το ρήγμα που πυροδότησε τον πρώτο σεισμό, έχει αποσαφηνιστεί πλέον ότι είναι αυτό του Τυρνάβου. Πρόκειται για ένα ρήγμα πολύ καλά μελετημένο και χαρτογραφημένο εδώ και δεκαετίες με δυνατότητα πρόκλησης σεισμού έως περίπου 6 Ρίχτερ, γι΄ αυτό και ο πρώτος σεισμός είχε θεωρηθεί ότι «μηδένισε» το δυναμικό του. Προβληματισμό προκαλεί η ταυτότητα του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό δεδομένου ότι ήταν άγνωστο ίσως επειδή δεν έβγαινε στην επιφάνεια. Πιθανότατα ήταν «θαμμένο».

Χατζηπέτρος: Είμαστε επιφυλακτικοί για τον σεισμό

«Τα μεγέθη των δύο σεισμών είναι πολύ κοντινά. Παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να τεκμηριωθεί εάν πρόκειται για μετασεισμό του ίδιου ρήγματος του Τυρνάβου ή εάν πρόκειται για ενεργοποίηση διπλανού ρήγματος, το οποίο φορτίστηκε από τον πρώτο σεισμό. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για την ίδια ρηξιγενή ζώνη και την ενεργοποίηση ενός άλλου τμήματος της ίδιας ζώνης» λέει στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει το σημείο.

Κουκουβέλας: Ο δεύτερος σεισμός επαναπροσδιόρισε τις προκλήσεις

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here