Σε λειτουργία τα συστήματα υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων στο Δήμο Κιλελέρ

438

Ξεκίνησε η λειτουργία των συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων (12 κάδοι χωρητικότητας 2,5m³ τουλάχιστον έκαστος), σε τρεις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ (Νίκαια, Πλατύκαμπος, Χάλκη) προκειμένου να αναπτυχτεί ένα πρόγραμμα εναλλακτικού συστήματος συλλογής απορριμμάτων στον Δήμο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης τους. Η αξία της προμήθειας ανήλθε στο ποσό των 18.000 Ευρώ.
Η ανάπτυξη ενός δικτύου υπογειoποίησης κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, αποτελούσε βασικό σκοπό της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της βιώσιμης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και της βελτίωσης του αστικού εξοπλισμού των οικισμών.
Σχετική έρευνα σε πόλεις της Ελλάδος απέδειξε ότι η εγκατάσταση συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συμβάλλει επίσης στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, της εικόνας και της ποιότητας ζωής και στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής όπου εγκαθίσταται ο κάδος.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη ανέφερε σχετικά «Το σύστημα είναι περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και λειτουργικά αποτελεσματικό. Ουσιαστικά προσφέρει περιβάλλον καθαρό και ευχάριστο και συμβάλλει στον περιορισμό της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αφού ελαχιστοποιεί αισθητά την διαρροή υγρών. Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει οπτική επαφή των πολιτών με τα με τα απορρίμματα ανθρώπων και ζώων. Περιορίζει αισθητά τη μετάδοση ασθενειών αφού αποκλείει την πρόσβαση στο υπόγειο σύστημα τόσο σε τρωκτικά όσο και σε έντομα. Τέλος η μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα των κάδων έχει ως αποτέλεσμα την λιγότερο συχνή αποκομιδή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και το κόστος αποκομιδής.
Ο Δήμος Κιλελέρ επίλεξε τα σημεία χωροθέτησης των συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων αφού έλαβε υπόψη του την αξία της περιοχής ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η αισθητική τους, τη δυνατότητα διέλευσης απορριμματοφόρου από την περιοχή ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στην οδό που χωροθετήθηκε ο υπόγειος κάδος, τη μη ύπαρξη δικτύων κοινής ωφέλειας και τη συχνή διέλευση πεζών.
Τα συστήματα υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων είναι τυποποιημένης βιομηχανικής κατασκευής με επαρκή, αποδεδειγμένη και δοκιμασμένη λειτουργία ώστε να διασφαλίζεται η μακρόχρονη χρήση τους χωρίς προβλήματα. Είναι κατάλληλοι για την συλλογή τους, σε συνεργασία με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα, και είναι συγκροτημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν τις απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας κατά τον χειρισμό τους. Το δε υπέργειο τμήμα εμφανίζει ευχάριστο σχεδιασμό προσφέροντας αρχιτεκτονική εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο του σημείου εγκατάστασης».
Τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων από τους υπόγειος κάδους στη Νίκαιας παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα Αχιλλέας Χατζούλης και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Ρεντζιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ