Σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Γιάννουλη μίλησε ο Τ. Τσιαπλές

323

Σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Γιάννουλη μίλησε την Πέμπτη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Τσιαπλές.

Αποσπάσματα από την ομιλία του 
Το ξέσπασµα της πανδηµίας του κορονοϊού ήταν για όλους µια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση. Δώσαµε τη µάχη να βγούµε µε τις λιγότερες απώλειες απ’ αυτή. Απ’ την πρώτη στιγµή το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να µείνει δυνατός, να µην υποκύψει στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο και να εναποθέσουν τα πάντα στην “ατοµική ευθύνη”, ώστε να µείνουν στο απυρόβλητο οι µεγάλες ελλείψεις, πρωτίστως στη δημόσια υγεία.


Όλο αυτό το διάστηµα, το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνηµα, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις στους ΕΒΕ και τους αγρότες, οι δυνάμεις μας στην Περιφέρεια και στους Δήμους, προσαρμόσαμε τη δράση μας, µε βάση τις οδηγίες των επιστηµόνων, αλλά δεν υποκύψαμε στην οργανωμένη «τρομοκρατία» της κυβέρνησης, της ίδιας της αστικής τάξης και των ΜΜΕ, που προσπαθούσαν να τα φορτώσουν όλα στο λαό, μέσω της ατομικής ευθύνης, που οδηγούσε στην παύση της λειτουργίας και δράσης του Κόμματος και του κινήματος.
Ούτε υποκύψαμε και σε μια τυχοδιωκτική, μικροαστική, δήθεν «λεβέντικη ανυπακοή» υποτίμησης του πραγματικού κινδύνου της πανδημίας, που πλάσαραν διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις ή σε θεωρίες «συνομωσίας», που είναι κατευθυνόμενες και αντιδραστικές, για να μπερδεύουν τον κόσμο σε σχέση με τις αιτίες των προβλημάτων και την διέξοδο που υπάρχει.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονοµίας αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των µεγάλων επιχειρήσεων.


Από τη µια ζητάει νέες θυσίες από εργαζόµενους και μικρούς ΕΒΕ, µε το πρόσχηµα της “δίκαιης κατανοµής των βαρών” και απ’ την άλλη στηρίζει µε επιδοτήσεις τους µεγάλους οµίλους, που θα κληθεί να τις πληρώσει ο λαός.
Το κυβερνητικό σχέδιο σηµαίνει γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, κατάργηση ΣΣΕ, μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανασφάλεια για την υγεία, όταν µάλιστα η επανεκκίνηση του τουρισµού, που επιβάλλεται από τις μεγάλες µεταφορικές και ξενοδοχειακές εταιρείες, συνοδεύεται µε την αποδυνάμωση έως ακύρωση των μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.
Το ίδιο ισχύει για τους μικρούς ΕΒΕ, αγρότες, που φορτώνονται µε νέα βάρη, τα οποία προστίθενται στους αντιλαϊκούς νόµους και τη φοροληστεία που παραµένει.
Η πανδηµία δικαιολογηµένα έφερε την ανησυχία για το παρόν και το µέλλον. Έφερε, όµως, στο προσκήνιο τα τεράστια αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
Η πανδηµία έδειξε την ανεπάρκεια των δηµόσιων συστηµάτων υγείας, τον παρασιτικό και επιζήµιο χαρακτήρα του ιδιωτικού τοµέα υγείας. Τα θύµατα, ακόµη και σε ισχυρά κράτη, οι οµαδικοί τάφοι, το δίληµµα “ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει” δείχνουν τα όρια του καπιταλισµού.
Στη χώρα µας, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, µέσα και υποδοµές δε µπορούν να καλυφθούν από την υπερπροσπάθεια του υγειονοµικού προσωπικού. Οι πολιτικές δυνάµεις που -ως κυβερνήσεις- επέβαλαν την “οριακή” λειτουργία της δηµόσιας υγείας, τώρα παρουσιάζονται σαν υπερασπιστές της.


Ο ιδιωτικός τοµέας υγείας, αντί να επιταχθεί και να µπει κάτω από κρατικό έλεγχο, συνέχισε την ανεξέλεγκτη λειτουργία του και µάλιστα µε γενναία κρατική επιδότηση. Οι αρνητικές συνέπειες για την υγεία φάνηκαν ειδικά στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Η καπιταλιστική οικονοµία είναι θανάσιµος εχθρός της υγείας και των δικαιωµάτων των εργαζοµένων
Η πανδηµία ήταν η αφορµή για να ξεσαλώσει το μεγάλο κεφάλαιο στις πλάτες των εργαζοµένων. Αυτή η επίθεση κωδικοποιείται στις ΠΝΠ που πέρασε η κυβέρνηση. Τα “έκτακτα” µέτρα θα µείνουν, όπως και τα μνημόνια Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αν δεν τα καταργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι µε την πάλη τους.
Την ώρα που αποθεώνεται η ατοµική ευθύνη, τα “πρωτόκολλα” υγείας πηγαίνουν περίπατο όταν πρέπει να προστατευτούν τα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων. Οι µεγάλοι εργασιακοί χώροι λειτουργούν µε ελλιπή ή καθόλου µέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Η πανδηµία επέδρασε ως καταλύτης για το ξέσπασµα µιας νέας και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσµια διάσταση, αφού τα σηµάδια ήταν ορατά από πριν. Η κρίση προέκυψε από την “κανονικότητα” του καπιταλιστικού συστήµατος και κανένα µείγµα διαχείρισης δεν µπορεί να αποτρέψει την εκδήλωσή της.
Παράλληλα η χώρα μας βρίσκεται με ευθύνη και της σημερινής, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας. Στην ίδια περιοχή που οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, έχουν βάλει μπροστά τα επικίνδυνα σχέδιά τους με τη συμμετοχή βέβαια και της Ελλάδας και της Τουρκίας, κόντρα στην Ρωσία, την Κίνα, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της.
Απ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επεμβάσεις, την φτώχεια και την καπιταλιστική καταπίεση, προκύπτουν τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά μας στον Έβρο, αλλά και στα ελληνικά νησιά. Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις που έχουμε εδώ, με άλλες που φτιάχτηκαν, με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, αλλά και με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών αποστολών σε αυτές τις χώρες.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) καλλιεργούν την απάτη ότι αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, τότε θα θωρακίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;
Η Ελλάδα εκτός από θύμα, είναι και θύτης, γέμισε πρόσφυγες και τα κυριαρχικά δικαιώματα απειλούνται. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχουν μετατρέψει τα νησιά, τη χώρα σε μια μεγάλη φυλακή προσφύγων και μεταναστών.
– Να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.
– Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.
– Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
– Να οργανωθούν τώρα από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και να μετακινηθούν απευθείας στις χώρες προορισμού τους.
– Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή και στήριξη στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μ. Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές. Έξω οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας.
Η σημερινή κατάσταση φέρνει πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, που ήδη σερβίρεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Συνεκμετάλλευση όμως σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές.
Η επίκληση του Διεθνούς Δικαστήριο, ότι δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει μια “δίκαιη” λύση είναι παραπλανητική. Στο έδαφος του καπιταλισμού και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τέτοιοι οργανισμοί λειτουργούν για να διασφαλίσουν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Το δίλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Το ΚΚΕ, υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων όπως και τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε στη μία ούτε στην άλλη αστική τάξη. Η θέση μας αυτή συνδέεται με τη σοσιαλιστική προοπτική. Μέσα σε αυτά τα σύνορα και αξιοποιώντας αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές θα χτιστεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, που βέβαια θα έχει μοναδικό κριτήριο την ευημερία του λαού. Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.
Σύντροφοι και φίλοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν προσπαθεί να εµφανιστεί ότι διαφοροποιείται απ’ την κυβέρνηση, στην πράξη υιοθετεί την ουσία της κυρίαρχης στρατηγικής, προσπαθώντας µάλιστα να παρουσιαστεί ως ο αυθεντικός εκφραστής της κρατικής παρέµβασης υπέρ του κεφαλαίου. Ανταγωνίζεται µε το ΠΑΣΟΚ για το ποιος εκπροσωπεί το χώρο της αµαρτωλής και δοκιµασµένης σοσιαλδηµοκρατίας, που αυτοαποκαλείται “προοδευτική παράταξη”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΜΕΡΑ 25, συνεχίζουν να καλλιεργούν την απάτη περί εξανθρωπισµού της Ε.Ε, όταν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών – µελών, ακόµη κι εκεί που κυβερνούν συγγενικές δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Ισπανία) πρωτοστάτησαν στην αντιλαϊκή επίθεση, ενώ ευθύνονται για τις εκατόµβες θυµάτων.
Η µεγαλύτερη, όµως, συνεισφορά αυτών των δυνάµεων στο σύστηµα είναι η λογική του “βάζουµε πλάτη και θα λογαριαστούµε µετά”, στο όνοµα µιας οµοψυχίας, που κρύβει τις ταξικές αντιθέσεις. Είναι η λογική που λέει στο λαό, ότι σε έκτακτες συνθήκες η αντιπολίτευση, ο αγώνας, η διεκδίκηση πρέπει να σταματούν.
Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό σε πλατιά, μαχητική συµπόρευση, σε µαζική συµµετοχή στα εργατικά σωµατεία, στους φορείς των αγροτών, των επαγγελµατιών, των φοιτητών, μαθητών.
-Για µέτρα προστασία της ζωής και της υγείας, για µαζικές προσλήψεις στο δηµόσιο σύστηµα υγείας, για αποκλειστικά δηµόσιο και δωρεάν σύστηµα υγείας, µε έµφαση στην πρόληψη και την ΠΦΥ.
-Ενάντια στις απολύσεις, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, τις νέες µορφές εκµετάλλευσης, για τη στήριξη του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, µέτρα προστασίας όλων των ανέργων. Για να πληρώσει το κεφάλαιο.
-Για να ανοίξουν τα σχολεία µε ασφάλεια και χωρίς κανένα κενό, µε μαζικούς µόνιµους διορισµούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, µε διασφάλιση όλων των αναγκαίων µέσων και υποδοµών.
-Για να µην περάσουν τα νέα µέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης. Για να µη γίνουν πλειστηριασµοί λαϊκών κατοικιών.
Σε όσους αναρωτιούνται αν υπάρχει διέξοδος, απαντάµε ΝΑΙ.
Ο σοσιαλισµός είναι η µόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση, απέναντι σ’ αυτή τη βαρβαρότητα. Η χώρα μας έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Αυτό προϋποθέτει την κατάχτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, την κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της οικονομίας προς όφελος του λαού. Αυτή δεν χωρά στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων Ε.Ε και ΝΑΤΟ, γι’ αυτό απαιτείται αποδέσμευση.
Για να δυναμώσει αυτός ο αγώνας, βασική προϋπόθεση είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Πολλά νέα μέλη πρέπει να ενταχθούν στις οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Να αυξηθούν οι αναγνώστες και οι διακινητές του «Ρ». Να στηριχθεί οικονομικά το λαό.
Να ανασυνταχθεί με την δική μας πρωτοπόρα δουλειά το εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών και των επαγγελματιών, και η οικοδόμηση της συμμαχίας τους με τέτοιο προσανατολισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here