Σε εγκατάλειψη οι χώροι γύρω από την Αγία Παρασκευή Τεμπών

457

Ντροπή αποτελούν οι εικόνες που παρουσιάζουν σήμερα οι χώροι γύρω από το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Ιδιαίτερα στους χώρους πικ –νικ και στις εξόδους προς τις πηγές.

Είναι πολλές οι καλές αναμνήσεις των παλαιότερων της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, από το μοναδικού φυσικού κάλλους προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Ακόμα και πριν την κατασκευή της μοναδικής κρεμαστής πεζογέφυρας στον Πηνειό οι προσκυνητές επισκέπτονταν τον χώρο και ιδιαίτερα τις ημέρες της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, 26 Ιουλίου, με το τρένο που τότε περνούσε πάνω από τον προσκυνηματικό ναό, πριν γίνει η μεγάλη σήραγγα, αλλά ακόμα και με βάρκες από τον Πηνειό από την περιοχή του Κισσάβου. Ύστερα κατασκευάστηκε η νέα εθνική οδός μέσα από τα Τέμπη και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος (Τάκης) Ροδόπουλος απαίτησε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κατασκευαστεί η κρεμαστή πεζογέφυρα που συνδέει την εθνική οδό με τον χώρο της Αγίας Παρασκευής, στην απέναντι όχθη του Πηνειού, στα ριζά του Κάτω Ολύμπου. Μια πεζογέφυρα – κόσμημα, η οποία λόγω της εθνικής οδού έδωσε τη δυνατότητα δεκαετίες τώρα σε εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και σε χιλιάδες επίσης ξένους επισκέπτες να επισκεφθούν το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ…

Όλα αυτά δυστυχώς είναι στο παρελθόν. Σήμερα ο ευρύτερος χώρος της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κυριολεκτικά σε εγκατάλειψη και διάλυση. Ο μόνος χώρος που είναι απόλυτα προσεγμένος είναι εκείνος μπροστά από την είσοδο του ναού, του αγιάσματος και των βοηθητικών χώρων που ανήκουν στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Εκεί υπάρχει όλα τα χρόνια σοβαρή μέριμνα, καθαριότητα αλλά και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται με προσοχή και σεβασμό προς τον θρησκευτικό χώρο, αλλά και το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον. Όλα αυτά από τον υπεύθυνο ιερέα π. Αθανάσιο, την αρμόδια επιτροπή και τον εργαζόμενο φύλακα του χώρου.

Ωστόσο οι άλλοι χώροι ευρύτερα της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι δεν είναι ευθύνη της τοπικής εκκλησίας, βρίσκονται χρόνια τώρα σε μια συνεχή εγκατάλειψη. Ο φωτογραφικός φακός του Βασίλη Ντάμπλη είναι αμείλικτος. Τα τραπεζοκαθίσματα έσπασαν, ή κάποιοι τα έσπασαν, χωρίς να ξανατοποθετηθούν, ο χώρος αναψυχής και πικ –νικ έχει διαβρωθεί από τον χρόνο αλλά και από τις υπερχειλίσεις του ποταμού. Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στις πηγές έχουν καταρρεύσει, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα έχουν διαλυθεί και ο επισκέπτης γενικότερα αντικρίζει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Ποιοι έχουν όμως την ευθύνη αυτής της εγκατάλειψης;

Η «ΕτΔ» επικοινώνησε με τον Δήμο Τεμπών. Σε σχετική αναφορά σημειώνεται ότι: «Ο Δήμος Τεμπών δεν έχει την ευθύνη του χώρου ευρύτερα του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο ο Δήμος Τεμπών έχει προχωρήσει σε μελέτη για την αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών γενικότερα, όπου μέσα σ’ αυτό το πλάνο είναι κύρια ενταγμένος και ο χώρος της Αγίας Παρασκευής».

Ωστόσο κανένας από τους φορείς δεν γνωρίζει ακόμα και σήμερα αν ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει ακόμα στον ΟΣΕ πρώην ΣΕΚ, στο Δημόσιο – Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα όλοι οι φορείς να φέρονται ως αναρμόδιοι όταν μάλιστα οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι εναρμονισμένες σε ό,τι επιτρέπεται, αφού η Κοιλάδα των Τεμπών είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA.

Τέλος, όποιοι και αν ευθύνονται για την εγκατάλειψη στον συγκεκριμένο χώρο, η εικόνα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here