Σε δέκα μέρες βγαίνει σε πλειστηριασμό ο Πύργος Χαροκόπου

96

Σε δέκα ημέρες βγαίνει στο σφυρί ο Πύργος Χαροκόπου ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Λάρισα. Ο δημοσιογράφος Γ. Τράντας έγραψε σχετικά:

“Σε δέκα μέρες βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα από τα δύο πιο εμβληματικά κτήρια στον περιαστικό ιστό της Λάρισας, ο Πύργος ή Κονάκι Χαροκόπου (το άλλο είναι η Γεωργική Σχολή). Χτίστηκε μαζί με μια σειρά λιθόκτιστων βοηθητικών κτηρίων στο δρόμο ανάμεσα στη Λάρισα και τη Γιάννουλη το 1902 σε σχέδια του Κεφαλλονίτη αρχιτέκτονα ανακτόρων Αναστασίου Μεταξά, τον προσωπικό αρχιτέκτονα του Παναγή Χαροκόπου. Το διώροφο κτίσμα με πυργίσκο στην κορυφή ήταν η κατοικία του ιδιοκτήτη. Μετά από συνεχείς αλλαγές ιδιοκτητών κατέληξε στα χέρια Λαρισαίου επιχειρηματία πριν το κατασχέσει η Τράπεζα Πειραιώς λόγω οφειλών.

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Το Κονάκι μαζί με τα βοηθητικά προκτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με το σκεπτικό ότι αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στον κάμπο της Θεσσαλίας. Παρά τους χαρακτηρισμούς όμως το κτήριο είναι σε εγκατάλειψη και η κατάστασή του επιδεινώνεται. Κι ενώ εμφανίζεται εξαιρετική ευκαιρία για την πόλη να το αποκτήσει, να το σώσει και να το αναδείξει παρατηρείται ένα περίεργο μούδιασμα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δέκα μέρες πριν τον πλειστηριασμό αναβάλλεται μια σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού, στην οποία θα υπήρχε περιορισμένη εκπροσώπηση. Ο Δήμαρχος λέει ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα, η αντιπολίτευση στο μεγαλύτερο μέρος της σιωπά και όλοι κοιτούν προς την κ. Μενδώνη, περισσότερο για να βγουν από την υποχρέωση, παρά γιατί ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτήσει το κράτος την εξαγορά του ιστορικού κτηρίου. Φαντάζομαι πόσες χρήσεις θα μπορούσε να έχει για τον Δήμο αυτό το κτήριο (υποδοχές επισήμων, γάμοι, τελετές κ.α.). Αφήστε που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον πίσω χώρο για ήπια ανάπτυξη και για ανταλλαγή γης. Η υπόθεση δεν είναι μιας παράταξης, ούτε της δημοτικής αρχής. Είναι υπόθεση της πόλης και των πολιτών της και λυπάμαι που δεν το βλέπουμε έτσι.
Υ.Γ. 1. Το κόστος απόκτησής του ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ευρώ, περίπου όσα θα καταβάλλει ο Δήμος για την εξαγορά οικοπέδου για να κάνει μια δεύτερη μικρή συνοικιακή πλατεία.
Υ.Γ.2. Οι φωτογραφίες είναι από την εξαιρετική μελέτη των φοιτητριών Χριστίνας Ζυγογιάννη και Μαρίας Στεφανίδου που προτείνουν ενδιαφέρουσες λύσεις για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του μνημείου.
Υ.Γ.3. Δείτε τη συζήτησή μας με τον Ν. Παπαθεοδώρου μπροστά στο Κονάκι μετά το 29ο λεπτό:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here