Σαρακατσάνικο χωριό δημιουργείται στη Λάρισα! 

590

Αναπαράσταση Σαρακατσάνικου χωριού, προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Λαρισαίων, σε σημείο της πόλης, προσφέροντας μια μόνιμη θέση σε αυτό το δυναμικό στοιχείο της παράδοσης του ελληνισμού και συμβάλλοντας στη διάσωσή του.

Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο του χειμερινού πανελλήνιου ανταμώματος Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Λάρισα, αναβιώνοντας το έθιμο «Βασ(ι)λόκλουρα -Μπουκβάλα 2019» για το καλό του χρόνου.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το Σαρακατσάνικο χωριό θα γίνει πράξη με τη συνεργασία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», με τον οποίο ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την υλοποίησή του.

«Η Λάρισα αγκάλιασε το αντάμωμα Σαρακατσαναίων της χώρας. Η παράδοσή τους αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του ελληνισμού, που πρέπει να διασωθεί…», τόνισε ο δήμαρχος, χαιρετίζοντας τη χθεσινή εκδήλωση στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Νεάπολης, όπου κορυφώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις με την εμφάνιση χορευτικών όλων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας που συμμετείχαν σε αυτό, με την αναβίωση των εθίμων του δωδεκαημέρου και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

«Μεγάλη γιορτή της παράδοσης…» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, επαινώντας τις προσπάθειες των Συλλόγων να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση των προγόνων τους και τονίζοντας παράλληλα ότι: «Οι Σαρακατσαναίοι έβαλαν βαθιά το αποτύπωμά τους στην ιστορία του ελληνισμού. Ακούραστα μέχρι σήμερα διατηρούν τη μνήμη, διότι η μνήμη μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα…

Η παράδοσή μας είναι δύναμη και ο πολιτισμός μας είναι η δύναμη της χώρας μας».

«Στόχος μας είναι η διατήρηση της παράδοσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Λάρισας κ .Παναγιώτης Κατσαρός καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ενώ σε χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιος Μουτσιάνας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Στην εποχή της οικονομικής και αξιακής κρίσης στη χώρα μας, είμαστε η Ελλάδα που αντιστέκεται! Μεταλαμπαδεύουμε τον πολιτισμό μας στη νέα γενιά».

«ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ»

Το καθιερωμένο χειμερινό αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, που διοργανώθηκε για 6η χρονιά, πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή, και αποτελεί την πιστή αναβίωση των εθίμων του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Φώτα), σαν ένα μεγάλο «Αντάμωμα στα Χειμαδιά»!

Το θέμα της κεντρικής εκδήλωσης χθες, ήταν «Δέντρο είναι οι ρίζες μας, ρίζες η παράδοσή μας», και την έναρξή της έκανε με αγιασμό ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ο οποίος ευλόγησε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα των Συλλόγων της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά των συμμετεχόντων Συλλόγων (από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Αττική, Πειραιά, Ημαθία, Πιερία, Λάρισα, Αγιά, Βοιωτία, Τρίκαλα, Σέρρες, Ευρυτανία κ.ά.), με συνοδεία ζωντανής Σαρακατσάνικης ορχήστρας και τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα, παρουσίαση δρώμενου με τα έθιμα του δωδεκαημέρου από τη θεατρική ομάδα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας και η εκδήλωση έκλεισε με χορό από όλους του παρευρισκόμενους.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος κ. Σοφία Σπανού.

Παρευρέθηκαν ο πρώην υπουργός κ. Γ. Σούρλας, οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Κ. Μπαργιώτας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Βασίλης Πινακάς, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα – Πόλη του αύριο» Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού» κ. Δημ. Σακατζής, η συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Ξυνοπούλου κ.ά.

Να σημειωθεί ότι οι διήμερες εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τον Σύλλογο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here