Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη
Η Ρένα Καραλαριώτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Διετέλεσε Αντινομάρχης Λάρισας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Επιπλέον είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, έχει Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη Διαχείριση Αποβλήτων, ενώ διατηρεί τεχνικό γραφείο στην πόλη μας.
Σήμερα, είναι Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων και Γενική Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Είναι μέλος του συμβουλίου του Παγκόσμιου οργανισμού (UCLG) ως εκπρόσωπος της (ΚΕΔΕ), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ και Γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Η κ. Καραλαριώτου μίλησε στο ilarissa.gr, για τον απολογισμό της θητείας της στην αντιπολίτευση του Δήμου Λαρισαίων, για την Δημοτική Αρχή, για το κίνημα ME TOO, για την πανδημία, τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και για το αν θα “κατέβει” στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αναλυτικά η συζήτησή μας με την κ. Καραλαριώτου:
κ. Καραλαριώτου, έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιος είναι ο απολογισμός σας σαν αντιπολίτευση αυτό το διάστημα;
Ασκήσαμε μια γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου αναδείξαμε θέματα καθημερινότητας που απασχολούν την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας. Όπως η καθαριότητα, το πράσινο, τα χόρτα, η αγροτική οδοποιία και ο φωτισμός. Καταθέσαμε ερωτήσεις και ζητήσαμε επίσης να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από θέματα, όπως η συντήρηση και ο εξοπλισμός των σχολείων, η κατασκευή νέων, ειδικά νηπιαγωγείων, όπως το 55ο που έχει γίνει γεφύρι της Άρτας, η αξιοποίηση του αισθητικού άλσους, το σχέδιο πόλης Φαλάνης και η πολεοδόμηση της Τερψιθέας, η ανακατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών, η κατασκευή πλατείας και πολιτιστικού κέντρου στον Ιπποκράτη, η μεταφορά λαϊκής αγοράς στη συνοικία Αλκαζάρ, η αναβάθμιση του Δημοτικού ραδιοφώνου Λάρισας, η αναβίωση του ρολογιού της πόλης, η ολοκλήρωση της Μελέτης του πάρκου Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου μας και πολλά άλλα .
Αναδείξαμε μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις ενεργειών προς την δημοτική αρχή.
Ενδεικτικά αναφέρω:
– Γενναία μείωση των δημοτικών τελών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία
– Δημιουργία Μουσείου Πόλεως στο κτήριο Μουσών Αβραάμ για να στεγάσουμε την ιστορία της Λάρισας. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδέκτη.
– Δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στη Λάρισα
– Διάνοιξη της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, που περικλείεται μεταξύ των οδών Καρδίτσης και Φαρσάλων και η συνολική ανάπλαση της οδού. Προτείναμε να γίνει μια συνολική μελέτη ανάπλασης της οδού με λωρίδες για λεωφορεία και ταξί, με καινούργια πεζοδρόμια σε όλο το μήκος, με κυκλικούς κόμβους στην συμβολή της οδού με την Οδό Φαρσάλων και την οδό Βόλου, με χώρους ολιγόλεπτης στάθμευσης, καθώς, ειδικά τις ώρες αιχμής, επικρατεί απόλυτη αναρχία από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα. Τμήμα της πρότασης μας δρομολογείται αυτή την στιγμή.
– Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που επιδεινώνεται διαρκώς, με δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα κατοίκων, επαγγελματιών κι επισκεπτών. Προτείναμε την άμεση δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, με πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη και που έπρεπε να προηγηθούν των όποιων παρεμβάσεων, καθώς και τη σύνταξη μελέτης για τη δυνατότητα δημιουργίας υπόγειων ή υπέργειων πάρκινγκ.
– Δημιουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους.
– Μελέτη για την αξιοποίηση του Παλαιού Κοιμητηρίου ως χώρου Μνήμης και Ιστορίας. Από προβληματικό σημείο για την πόλη, να γίνει στοιχείο αναβάθμισης της Λάρισας με μουσειακό χαρακτήρα. Πρόταση που έγινε αποδεκτή και έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση .
-Ανοίξαμε και πάλι το θέμα του ΟΣΕ και της ανάγκης να βρεθεί οριστική λύση.
– Θέσαμε για πολλοστή φορά, το θέμα του Διεθνή Διαγωνισμού Ιδεών για τον Σχεδιασμό και την ανάδειξη του Περιβάλλοντος Χώρου του Α΄Αρχαίου Θεάτρου που έχει ανακοινωθεί από το 2018 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί .
– Απαλλοτρίωση του Ο.Τ 867Γ, που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο. Έχουν παρέλθει πέντε και πλέον χρόνια από την δημόσια εξαγγελία της δημοτικής αρχής για τη δέσμευση ποσού επτά εκατομμυρίων ευρώ από το “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ” για την απαλλοτρίωση του.
– Προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του Πηνειού Ποταμού.
– Αναδείξαμε θέματα πολιτικής ηθικής , που αγγίζουν τον πυρήνα της διακυβέρνησης μιας διοίκησης, μιας δημοτικής αρχής και αναφέρομαι στο θέμα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών και τις πολλές απευθείας αναθέσεις του σε εταιρεία που ο ίδιος ήταν λογιστής.
– Αναδείξαμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης της Διεύθυνσης Καθαριότητας και προστασίας των υπαλλήλων. Προστατέψαμε, μαζί με τις παρατάξεις του κ. Γούλα, του κ. Γαμβρούλα και του κ. Βαϊούλη, το δημόσιο συμφέρον και τους Λαρισαίους πολίτες από ένα αχρείαστο δάνειο ύψους 4εκ ευρώ, καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής και καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καθαριότητα της πόλης. Πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε από το δημοτικό μας συμβούλιο, αλλά η δημοτική αρχή δεν την σεβάστηκε.
Στόχος μου ήταν και είναι, όχι να κάνουμε άγονη κριτική, αλλά να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνει πραγματικό έργο και να δοθούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας.
Ποιος είναι ο απολογισμός σας σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησε τόσο η πανδημία αλλά και ο σεισμος;
Όλο αυτό το διάστημα, δώσαμε μαθήματα σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό παράδειγμα, η στάση μας στη διαχείριση της πανδημίας και ειδικά στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Δεν υποκύψαμε στις πιέσεις συμπολιτών μας για να αναδείξουμε τους λάθος χειρισμούς της δημοτικής αρχής στη διαχείριση του θέματος. Δεν το πράξαμε ως παράταξη, γιατί μια τέτοια κίνηση την ώρα της μάχης θα προκαλούσε σύγχυση στην κοινωνία. Οι στιγμές ήταν κρίσιμες. Ύψιστο καθήκον όλων μας ήταν και παραμένει, να κρατήσουμε την κοινωνία ενωμένη.
Το ίδιο πράξαμε και στη διαχείριση του σεισμού. Προτάξαμε τη συνεργασία και την ενότητα. Δώσαμε βάση στη στήριξη των συμπολιτών μας. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, προχωρήσαμε στη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και με προσωπικές παρεμβάσεις συμβάλαμε και εμείς στην ανακούφιση των συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, υπενθυμίζοντας διαρκώς σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι, πως τα τραύματα που προκάλεσε ο σεισμός θα πρέπει άμεσα να επουλωθούν. Πρέπει να τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες για τις αποκαταστάσεις κτιρίων. Να μην γίνει καμία αδικία. Και φυσικά, τα παιδιά μας πρέπει να μπουν σε ασφαλή σχολεία .
Ταχθήκαμε δηλαδή, από την πρώτη στιγμή, υπέρ του κοινού στόχου, που ήταν η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, κρατώντας μακριά μικροκομματικές επιδιώξεις και οφέλη και καταθέσαμε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τις προτάσεις μας στη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων.
Πως κρίνετε την θητεία της Δημοτικής Αρχής μέχρι τώρα;
Υπάρχει μια κούραση. Μια ακινησία. Σημαντικά και μεγάλα θέματα λιμνάζουν. Η δημοτική αρχή βαδίζει στον έβδομο χρόνο της θητείας της. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον. Τα θέματα της καθημερινότητας δείχνει να μην μπορεί να τα διαχειριστεί. Διαβάζουμε όλοι καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και δεχόμαστε και εμείς, από συμπολίτες μας, πολλά παράπονα που αφορούν τους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου, του φωτισμού, τις σοβαρές ελλείψεις στις σχολικές υποδομές και ειδικά στα νηπιαγωγεία.
Η δημοτική αρχή ασχολήθηκε με επιμονή μόνο με τα έργα του ΣΒΑΚ στο κέντρο. Προχώρησε σε έργα ανάπλασης σε περιοχές του κέντρου, που δίνουν μια καλή αισθητική στην πόλη αλλά από τη σπουδή της να …προλάβει τις δημοτικές εκλογές του 2019, δεν τα υλοποίησε με την σωστή σειρά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα προβλήματα στους πολίτες όπως π.χ προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας. Η Λάρισα όμως δεν είναι μόνο το κέντρο. Είναι οι συνοικίες αλλά και τα χωριά του Δήμου μας. Επίσης η στήριξη της τοπικής μας οικονομίας δεν γίνεται μόνο με την τοποθέτηση κυβόλιθων… Είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι αναπλάσεις, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να κρατήσουν τους νέους μας στην πόλη. Απαιτούνται δράσεις μεγαλύτερης κλίμακας. Απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος και θα ενσωματώνει δράσεις πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, θα περιλαμβάνει δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, θα μετασχηματίζει τη Λάρισα σε μια έξυπνη πόλη και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας .
Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε την περιοχή μας. Σαν πόλη πως πιστεύετε ότι διαχειριστήκαμε την υγειονομική κρίση;
Στην περίπτωση της Λάρισας, όπως υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της πόλης, αποδείχθηκαν σοβαρές αδυναμίες, κάτι που τελικά οδήγησε στο να γίνει η πόλη μας πανελλαδικό θέμα αρκετές φορές. Και αναφέρομαι φυσικά στην αρνητική δημοσιότητα που «κερδίσαμε» ως πόλη λόγω των πολλών κρουσμάτων στην περιοχή Νταμάρια της Ν.Σμυρνης, της καραντίνας και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα.
Ταυτόχρονα, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την τοπική κοινωνία στις ημέρες της πανδημίας», υποστηρίχτηκε από εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας ότι ο Δήμος δεν είχε έντονη παρέμβαση στην όλη διαχείριση, δεν έκανε όλα αυτά που θα μπορούσε να κάνει. Εγώ το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι η ηγεσία ενός τόπου, ενός Δήμου, κρίνεται στα δύσκολα. Η διαχείριση του απρόοπτου είναι το στοιχείο εκείνο που αποδεικνύει τον βαθμό ικανότητας μιας δημοτικής αρχής.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσω την κομβική συμβολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας του κ. Αγοραστού, στη διαχείριση και στην εξομάλυνση της όλης κατάστασης που δημιουργήθηκε στην πόλη.
Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, για όλη την περίοδο της πανδημίας. Άποψη μου είναι ότι ο δήμος πρέπει να στηρίξει με επιπλέον μέτρα τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αιμορραγούν. Και όσοι εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα το γνωρίζουμε πολύ καλά. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μείωση που μπορεί να χρηματοδοτήσει από τα επιπλέον έσοδα που θα εισπράξει από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων των δημοτών μας. Ο δρόμος για την επιστροφή της κανονικότητας είναι δύσκολος, ανηφορικός και μακρύς. Πιστεύω όμως ότι με συνεργασία και υπευθυνότητα θα τα καταφέρουμε .
Παρακολουθούμε το κίνημα “ΜΕ ΤΟΟ” να «σαρώνει» τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, όπου εκατοντάδες γυναίκες καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ψυχολογικής βίας. Σαν γυναίκα που δραστηριοποιείται σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, ποια είναι η άποψη σας;
Θέλει τρομερό θάρρος για να κάνει μια γυναίκα αυτό που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου. Ειδικά μετά από τόσα χρόνια. Με την δημόσια αποκάλυψη για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η Σοφία, έδωσε το σύνθημα να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και του φόβου. Και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ακολούθησαν εξομολογήσεις πολλών γυναικών και αντρών που κατέθεσαν δημοσίως την δική τους κακοποίηση, είτε του σώματος είτε της ψυχής. Βέβαια, ακόμη και τώρα, ακούμε από κάποιους /ες να αναρωτιούνται αθώα δήθεν “Καλά τώρα το θυμήθηκε; Γιατί δεν το κατήγγειλε τόσο καιρό; Μήπως τα ήθελε;”. Και αυτό ακριβώς εξηγεί το λόγο που οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά. Όχι, όλες αυτές οι γυναίκες δεν το θυμήθηκαν τώρα απλά δεν το ξέχασαν ποτέ .
Το πρόβλημα αυτό που αφορά τις γυναίκες και τις οικογένειες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας υφίστατο τόσα χρόνια σε έντονο βαθμό και επειδή δεν μιλούσαμε γι’ αυτό όσο θα έπρεπε. Γιατί το καλύπταμε κάτω από μια ιδιότυπη ομερτά.
Γιατί ήταν ένα στεγανό, ένα κοινωνικό ταμπού που συνήθως έμενε μέσα στην οικογένεια ή στην ψυχή του θύματος. Εμείς οι γυναίκες, είμαστε οι βασικότεροι αποδέκτες αυτής της βίας. Το συζητάμε χαμηλόφωνα στις παρέες, το εισπράττουμε στην καθημερινότητα μας, αλλά εξακολουθούμε να το υποτιμούμε. Το πρόβλημα δεν αφορά σε μια μεμονωμένη παραβατική πράξη, ούτε είναι ζήτημα οικογενειακό ή ατομικό. Μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνική παθογένεια που παράγεται και αναπαράγεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές δομές και σχέσεις, όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση, η κάθε μορφής βία και η ανισοτιμία των φύλων. Και όσο η κρίση των κοινωνιών μας θα μεγαλώνει, τόσο πιο επιτακτική θα είναι η ανάγκη να δράσουμε.
Και εδώ έρχεται ο ρόλος της πολιτείας. Όλοι οι φορείς, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της, οφείλουν να εντάξουν την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στις βασικές προτεραιότητές τους. Να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και εφαρμογής πρωτοκόλλων πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης. Μόνο η υιοθέτηση και γνωστοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών εύκολα προσβάσιμων και άμεσα εκτελεστέων, είναι ο αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής των επίδοξων δραστών και απόδοσης αισθήματος ασφάλειας στα πιθανά θύματα. Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ότιι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση του θύματος. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα. Αυτό έχουμε ήδη αποφασίσει να κάνουμε και ως Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ, της οποίας είμαι Αντιπρόεδρος .
Θα είστε εκ νέου υποψήφια;
Ασχολήθηκα με την Αυτοδιοίκηση από αγάπη για τον τόπο μου. Μοναδική μου επιθυμία να είμαι χρήσιμη στους συμπολίτες μου, οι οποίοι με τίμησαν επανειλημμένα με την εμπιστοσύνη τους. Εργάστηκα και συνεχίζω να εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως Πολιτικός Μηχανικός. Έζησα και ζω από τη δουλειά μου. Η πορεία μου, τόσο η πολιτική όσο και η επαγγελματική, χτίστηκε με κόπο, με επιμονή και υπομονή. Βασίστηκε σε αρχές και αξίες.
Για μένα, η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένας καθημερινός πόλεμος. Και όταν έχεις εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα και έχεις περάσει και από το μεγάλο σχολείο της Αυτοδιοίκησης, αν μη τι άλλο μαθαίνεις να πολεμάς. Και δεν γνωρίζω καμιά άλλη μάχη ομορφότερη από τη μάχη για τον τόπο σου.
Απέχουμε δυόμιση χρόνια από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι αρκετός χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι η Λάρισα χρειάζεται αλλαγή. Η αγάπη μου για τον τόπο μας θα είναι και πάλι η κινητήρια δύναμη στα όποια επόμενα βήματά μου.