Ρ. Καραλαριώτου: Θαυμασμός και συγκίνηση γα τα ιστορικά κειμήλια των Καππαδόκων (φωτ.)

73

«Η Μικρασία δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά αξία διαχρονική και τρόπος ζωής. Είναι μουσική, τραγούδι, πρόσωπα, ήθη και έθιμα. Όσο κι αν πονούμε από την απώλειά της έχουμε χρέος να μην την λησμονήσουμε. Και εκδηλώσεις σαν τη σημερινή κρατούν ζωντανές τις μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε μέσα από εκθέματα, τη ζωή, τον πολιτισμό, την παράδοση ανθρώπων, που ξεριζώθηκαν από προγονικές εστίες αιώνων».
Αυτά δηλώνει η Γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή την παρουσία της στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στην περιοδική έκθεση «Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες» με κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία, η οποία πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η Λαρισαία πολιτικός συγχαίρει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, οι οποίες με τη συνεργασία της Κοινότητας Ομορφοχωρίου και του δραστήριου προέδρου της, κ. Γιώργου Χατζόπουλου, της Ιστορικής-Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και κυρίως τους πρόσφυγες Καππαδόκες της περιοχής μας και ιδιαίτερα του Ομορφοχωρίου, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας προσωπικές εικόνες, ιερά σκεύη, χρυσοκεντήματα, βιβλία, έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, παρουσίασαν μια αξιοθαύμαστη Έκθεση, με συμβολικό χαρακτήρα.
«Τα διασωθέντα ιστορικά κειμήλια που θαυμάσαμε στην Έκθεση, μαρτυρούν πέραν της ακλόνητης πίστης των Καππαδόκων στις θρησκευτικές παραδόσεις τους και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μονοπάτια στα οποία κινήθηκαν, με συνέπεια να διακριθούν ανάμεσα στις άλλες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας. Η Έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι γνώσης και αναστοχασμού για έναν τόπο, την Καππαδοκία, όπου κάθε επίσκεψη σε αυτόν γίνεται προσκύνημα, με το πρώτο βήμα του ταξιδιώτη στα χώματά της. Η Έκθεσή μας υπενθυμίζει άσβεστους ήχους που γοήτευαν πριν από αιώνες και συνεχίζουν να μας γοητεύουν και να ζουν ακόμη και σήμερα, εμπνέοντας όλους εμάς που είχαμε την τύχη να την θαυμάσουμε» κατέληξε η κ.Καραλαριώτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here