«Πράσινο» στο Open Mall της Λάρισας

702

Με θετικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών η αξιολόγηση του φακέλου για την ένταξη στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (ΑΚΕ)  του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που υπέβαλε στα τέλη του περασμένου έτους η δημοτική αρχή από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» ίσως και εντός της Μ. Εβδομάδας το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται να δώσει την τελική θετική έγκριση για τις 40 από τις 82 συνολικά αιτήσεις που υποβλήθηκαν  για το πρόγραμμα των ΑΚΕ ή Οpen Μall όπως αποκαλούνται, μεταξύ των οποίων της Λάρισας, σηματοδοτώντας την έναρξη αξιοποίησης και αναβάθμισης ενός σημαντικού τμήματος του εμπορικού ιστού της πόλης. Θυμίζουμε πως την ανακοίνωση της απόφασης αναμένει με αγωνία τόσο ο δήμος Ελασσόνας όσο και οι δήμοι Τρικάλων και Αλμυρού από τη Θεσσαλία.
Σημειώνεται πως η πρόσκληση υποβολής προτάσεων άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο με το Δήμο Λαρισαίων και τον Εμπορικό Σύλλογο να συνυποβάλουν ένα πλήρη και άψογο φάκελο στις 30 Νοεμβρίου 2018, που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές  του προγράμματος που στόχο έχει να δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Επί της ουσίας η κοινή πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εμπορικού κόσμου περιλάμβανε ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, που όχι μόνο θα αναβαθμίσουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική της περιοχής αλλά θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα με τη χρήση έξυπνων εφαρμογών. Θυμίζουμε πως το Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο θα περιλαμβάνει τους δρόμους  Φιλελλήνων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών, Πόρου, Δήμητρας  και συμμετοχή έχουν δηλώσει 88 εμπορικές επιχειρήσεις με ισόγεια καταστήματα και πρόσοψη στις παραπάνω οδούς, τα οποία αποτελούν τουλάχιστον το 70% του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης.
Σταδιακά και καθώς η δράση θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχουν όλοι οι έμποροι καθώς για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.
Προ ημερών και κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου η γραμματέας κ. Ελένη Λιάγκουρα παρουσίασε στα μέλη, λεπτομέρειες από την πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο, που όπως προαναφέραμε, μόνο η ημερομηνία της επίσημης  ανακοίνωσης έγκρισής της, απομένει. Όπως ελέχθη στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που προβλέπονται θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. από το Δήμο και τον ΕΣΛ.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
Από πλευράς Δήμου οι δράσεις που θα υλοποιηθούν σχετίζονται με:
* Τη βελτίωση μικροκλίματος μέσω παρεμβάσεων σκίασης των πεζοδρομίων στις οδούς Βενιζέλου και Ανδρούτσου και μικρών υδάτινων νησίδων στις συμβολές των πεζοδρόμων,  αναβάθμιση – ανάδειξη της παρόδου Ερμού και ένταξής της στον ιστό των πεζοδρόμων.
* Την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης
* Τα συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)
Από πλευράς ΕΣΛ η ανάδειξη της ταυτότητας εμπορικής περιοχής σε open mall  θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:
* ειδικές σημάνσεις με ενιαίες επιγραφές, ανθοστήλες, αλλαγή τεντόπανων, φωτισμός κ.α.
* Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής με συστήματα ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής  περιοχής, την  προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου, τη δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.λπ.
* Εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που αποτελείται από smartphone εφαρμογή για το κοινό και web εφαρμογή για τα τοπικά καταστήματα συνδυάζοντας:
– Υπηρεσίες Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου: Όλες οι επιχειρήσεις θα εισάγονται στο σύστημα δημιουργώντας ένα προφίλ το οποίο θα διαχειρίζεται ο υπεύθυνος του καταστήματος. Το κάθε κατάστημα θα διατηρεί τη δική του πελατειακή βάση και μπορεί να διαθέτει προσφορές για την προσέλκυση νέων πελατών. Με το τρόπο αυτό θα υπάρχει κατηγοριοποίηση όλων των επιχειρήσεων, θα προβάλλονται σε χάρτη της πόλης, θα υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης,  παροχή χρήσιμων πληροφοριών, προβολή προϊόντων/ωραρίων/προσφορών του κάθε καταστήματος, διαδικτυακή σύνδεση του χρήστη της εφαρμογής μέσω του λογαριασμού του σε social media, email. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα επιβράβευσης πελατών μέσω ηλεκτρονικής κάρτας μέλους με πόντους από αγορές σε καταστήματα του Open Mall και εξαργύρωση στα καταστήματα με ειδικές εκπτώσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς παροχής προνομίων ή δώρων.
– Υπηρεσίες Έξυπνης Πόλης: Θα δημιουργηθεί  διάδραση με τον πολίτη για την παροχή πληροφοριών ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πολιτιστικών δρώμενων  αλλά και έκτακτων ειδοποιήσεων σχετικά με την πόλη (π.χ. διακοπές νερού-ρεύματος), όπως και προβολή δρομολογίων μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερευόντων φαρμακείων κ.α.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
– Για την προβολή της εμπορικής περιοχής θα διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις και  συγκεκριμένα: α) δύο επιδείξεις μόδας (άνοιξη και φθινόπωρο) με συμμετοχή των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ του Open Mall, που θα προσφέρουν εκτός από τα προϊόντα τους για τις επιδείξεις και το ανθρώπινο δυναμικό (φίλους, συγγενείς, υπαλλήλους αλλά και τους εαυτούς τους) με σκοπό την συμμετοχή όλης της πόλης. β) εκδήλωση στο χώρο του Open Mall με ΆμεΑ (ίσως την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3/12) για την ευαισθητοποίηση της πόλης κυρίως στην πρόσβαση και την μετακίνηση στην αγορά και προβολή της «Αγοράς για όλους», γ) διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίζω την αγορά της πόλης μου» και συμμετοχή σχολείων της πόλης με έκθεση των έργων στον χώρο του Open Mall και βράβευση των 3 καλύτερων έργων, είτε την ημέρα Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (22/9) είτε την ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (19/11) ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και δ) αποκριάτικα πάρτι μασκέ στις οδούς του Open Mall με μουσική, χορό και βράβευση καλύτερου κοστουμιού κ.α.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here