«Πράσινο φως» για τη δημοπράτηση 31 κατοικιών των Ρομά στα Φάρσαλα

366

“Πράσινο φως για την έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης του φιλόδοξου σχεδίου δημιουργίας πρότυπου οικισμού Ρομά στα Φάρσαλα, θα δώσει το Υπουργείο Εργασίας εντός του Απριλίου, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Αυτό δήλωσε η ειδική γραμματέας Ρομά του Υπουργείου Εργασίας κ. Αικατερίνη Γιάντσου, στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο μετά από συνάντηση που είχαν στο γραφείο της, μαζί με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου και του Δήμου αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Δήμου Φαρσάλων, αποτελούμενο από τον δήμαρχο Άρη Καραχάλιο, την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, τον διευθυντή ΤΥΔΦ Τάσο Λιαπή και την ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Ηλέκτρα Θελούρα, επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ειδική γραμματέα Ρομά του υπουργείου κ. Αικατερίνη Γιάντσου και τους συνεργάτες της, Δήμητρα Σιατίστα και Θεμιστοκλή Ανδριόπουλο, με θέμα το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης του υφιστάμενου οικισμού λυομένων οικίσκων και μετεγκατάστασης τμήματος των Ρομά της πόλης, με στόχο την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μεταβατική μετεγκατάσταση Ρομά, που διαβιούν σε πρόχειρα ή παράτυπα καταλύματα, εντός κατάλληλα οργανωμένου χώρου, σε πρότυπο οικισμό, στην παρακείμενη των λυόμενων δημοτική έκταση, η οποία παραχωρήθηκε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων.

Σε αυτή την έκταση προβλέπεται να διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση τριάντα κατοικιών (για τη μετεγκατάσταση και στέγαση αντίστοιχου αριθμού οικογενειών που διαβιούν τώρα σε παραπήγματα), τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και είκοσι πέντε θέσεων στάθμευσης.

Συγχρόνως θα απομακρυνθούν τα πρόχειρα καταλύματα – παραπήγματα και θα διαμορφωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και εντός του υπάρχοντος οικισμού των λυόμενων, με τις παρεμβάσεις να αναβαθμιστεί και ο υφιστάμενος οικισμός Ρομά.

Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Φαρσάλων, σε ειδικά διαμορφωμένους οικίσκους.

Σύμφωνα με τον κ. Καραχάλιο, κατά τη σύσκεψη στο Υπουργείο ορίστηκαν τα ακόλουθα επόμενα βήματα του έργου και συγκεκριμένα:

-Θα εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εντός του Απριλίου για τη μετεγκατάσταση του οικισμού,

-Ορίστηκε να γίνει δημόσια δημοτική διαβούλευση εντός του μηνός Απριλίου, με τον τοπικό πληθυσμό και φορείς της πόλης, παρουσίας της ειδικής γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας κ. Αικατερίνη Γιάντσου.

-Θα οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης για τα έργα υποδομής εντός του Απριλίου.

-Θα συνταχθεί και θα κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για την πράξη, ώστε να εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here