Ποιος είναι ο πιο διάσημος στην πόλη σου; Πρόσωπο έκπληξη στην Λάρισα – Διαδραστικός χάρτης

436

Είτε πρόκειται για έναν θρυλικό ποδοσφαιριστή είτε για έναν διάσημο εφευρέτη, είτε στην Ελλάδα για έναν αρχαίο φιλόσοφο, πολλοί νιώθουν περηφάνεια που κατάγονται από την ίδια πόλη με μια αξιόλογη προσωπικότητα. Ενας νέος χάρτης μαζεύει όλα τα δεδομένα. Ποιος ακριβώς όμως είναι το πιο σημαντικό-διάσημο πρόσωπο που έχει καταγωγή στην πόλη σας;

Αυτή την εβδομάδα αναπτύχθηκε ένας απίστευτος διαδραστικός χάρτης που αποκαλύπτει τις γενέτειρες των πιο «αξιοσημείωτων ανθρώπων» σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια, ο τρόπος που έχουν συλλεχθεί τα δεδομένα και έχουν εξαχθεί τα σχετικά συμπεράσματα είναι απολύτως αμφιλεγόμενος, βάσει ενός αλγορίθμου με βάση τις αναφορές για πρόσωπα στο Wikipedia. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ξεχωρίζουν μόνο θετικά πρόσωπα αλλά και κάποια απολύτως αρνητικά και να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση και παραβλέποντας τις όποιες αστοχίες, ο χάρτης παραμένει ενα παιχνίδι…

Στη Λάρισα, δημοφιλέστερος όλων αποδεικνύεται ο ο γνωστός ποδοσφαιριστής Θεοφάνης Γκέκας, ενώ στην κατηγορία Πολιτισμός ο Αλέξης Γεωργούλης. Στην κατηγορία Leadership ο πολιτικός Χρήστος Παπουτσής, ενώ ενδιαφέρον έχει και η κατηγορία Discovery & Science όπου ο “Φίλων ο Λαρισαίος” αναδεικνύεται πρώτος.

Ενδιαφέρον έχει ο χάρτης και στον γειτονικό Τύρναβο όπου ο γνωστός και αγαπητός τραγουδιστής Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι το δημοφιλέστερο πρόσωπο ενώ στη Μελιβοία ο χάρτης “δείχνει” τον αθλητή Βασίλη Ρέντζα

Για να περιηγηθείτε στο χάρτη πατήστε  ΕΔΩ.

Ο χάρτης αυτός είναι δημιούργημα του ερευνητή και γεωγράφου της Mapbox, Topi Tjukanov, και βασίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Πώς επιλέγει τα πιο αξιοσημείωτα πρόσωπα ο αλγόριθμός του χάρτη

Στη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού έθεσαν ως στόχο να υπολογίσουν την αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τη Wikipedia και το Wikidata.

«Ένα νέο σκέλος της βιβλιογραφίας στοχεύει στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης και ακριβούς βάσης δεδομένων για τα αξιοσημείωτα άτομα», έγραψε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Morgane Laouénan.

«Συλλέγουμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και του Wikidata».

Τα δεδομένα λαμβάνουν υπόψη έναν αριθμό παραγόντων, όπως ο αριθμός των λημμάτων της Βικιπαίδειας, η διάρκεια των λημμάτων, ο μέσος αριθμός προβολών για κάθε πρόσωπο από το 2015-2018 και ο συνολικός αριθμός των εξωτερικών συνδέσμων.

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Morgane Laouenan κ.ά., ο χάρτης δείχνει τους τόπους γέννησης των πιο “αξιοσημείωτων ανθρώπων” σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο κ. Tjukanov.

«Τα δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να εμφανίζεται μόνο ένα άτομο για κάθε μοναδική γεωγραφική τοποθεσία με την υψηλότερη κατάταξη αξιοσημείωτης προσωπικότητας».

Οι χρήστες μπορούν να δουν το πιο αξιοσημείωτο πρόσωπο στη γενέτειρά τους σε τέσσερις κατηγορίες – Πολιτισμός, Ανακάλυψη & Επιστήμη, Ηγεσία ή Αθλητισμός & Παιχνίδια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε «Όλα» για να δείτε το συνολικά πιο αξιοσημείωτο πρόσωπο.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here