Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη!

1449

900 κάτοικοι, 977 ενεργοί χρηστες της βιβλιοθήκης!

Η Ραψάνη είναι χωριό της Θεσσαλίας, ανήκει στο νομό Λάρισας και είναι τοπικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Κάτω Ολύμπου.

Εκεί, στη σοφίτα του πρώην κοινοτικού καταστήματος της πλατείας του οικισμού, το κτίριο δεν εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, αφού λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης, καφετέρια και δανειστική βιβλιοθήκη. Μια μικρή αλλά μεγάλη βιβλιοθήκη στην οποία γίνονται μαγικά πράγματα!

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 4

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 6

Η οικοδέσποινα, η βιβλιοθηκονόμος Χάιδω Πανταζή βρίσκεται πάντα εκεί, πρόθυμη να σε καθοδηγήσει στα 18.000 (λαογραφικού και μη περιεχομένου) βιβλία, στα ράφια όπου φυλάσσονται σπάνιες εκδόσεις του 18ου αιώνα!

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 8

Η θέα της βιβλιοθήκης το χειμώνα

Η Χάιδω πήρε και το βραβείο Βιβλιοθηκονόμου στα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (International Board of Books For Young People).

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 10

Η Χάιδω Πανταζή

«Η καταγωγή μου είναι από την Ραψάνη και όταν τέλειωσα την σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης μου πρότειναν να αναλάβω την ανασυγκρότηση της βιβλιοθήκης Ραψάνης το 2004! Με χαρά δέχτηκα, και μετά από 12 χρόνια δουλειάς η βιβλιοθήκη είναι αυτή που βλέπετε σήμερα. Φυσικά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, και είχα την βοήθεια όλη της Ραψάνης, των προέδρων, δημάρχων και των Ραψανιωτών που μου προσέφεραν ό,τι κι αν ζητούσα!» λέει η ίδια.

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 12

Τα παιδιά εν ώρα εργαστηρίων

Το φυσικό περιβάλλον της Ραψάνης, ενέπνευσε τον μεγάλο λογοτέχνη Μ. Καραγάτση κατά κόσμο Δημήτρη Ροδόπουλο, ο οποίος μικρός κάθονταν στο καραγάτσι της εκκλησιάς του Αγ. Αθανασίου της Ραψάνης και από εκεί πήρε το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο!

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 14

Μικροί και μεγάλοι σε δράση

Η μικρή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της! Ενώ το χωριό έχει μόνιμους κατοίκους περί τους 900, η βιβλιοθήκη από μόνη της έχει 977 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς!

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 16

Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, η βιβλιοθήκη έγινε κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών και πολλά ακόμα!

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 18

Σπάνιες εκδόσεις του 18ου αιώνα στη Βιβλιοθήκη της Ραψάνης

«Ειναι μια δημοτική βιβλιοθήκη σε ένα ημιορεινό χωριό, που προσπαθεί να είναι και είναι το κέντρο της τοπικής κοινωνίας. Διαθέτει πάνω από 20.000 τόμους βιβλίων, έχει δανειστικό τμήμα αλλά και παιδικό, έχει τμήμα χειρογράφων και ιστορικού αρχείου για την Ραψάνη αλλά και αρχείο φωτογραφικό».

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 20

«Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καταπράσινη και δροσερή πλατεία του χωριού, στο κοινοτικό κτίριο, επάνω, στη σοφίτα! Μπορεί μια βιβλιοθήκη να παρέχει στους χρήστες της, υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών; Από μια άποψη ακούγεται αδύνατον. Η βιβλιοθήκη της Ραψάνης τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί και έχει ενσωματώσει στις υπηρεσίες της πολλές δράσεις που στοχεύουν στην ευρύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 22

Πώς είναι εκεί η ζωή, πώς είναι το χωριό; «Η Ραψάνη είναι το χωριό μου και το αγαπώ, είναι ο τόπος μου. Το φυσικό περιβάλλον της, το φημισμένο κρασί της και η πολιτιστική της κληρονομιά, οι άνθρωποι της, είναι ένας λόγος για να έρθετε μια βόλτα και να περιηγηθείτε στα σοκάκια, στις εκκλησίες, στα αμπέλια, στα καζάνια που κάνουν το τσίπουρο! Να πάρετε μια ανάσα που θα σας συντροφεύει όλη την εβδομάδα! Είναι ένας τόπος ευλογημένος και οι κάτοικοι προσπαθούν πάντα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!»

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 24

Ταξιδιωτικό tip: Στη Ραψάνη βρίσκεται επίσης και το Μουσείο Οίνου κ Αμπέλου Ραψάνης που λειτουργεί από το 2012 (διαθέτει αίθουσα που διαμορφώνεται για γευσιγνώστες και εξωτερικό πέτρινο θεατράκι 100 ατόμων!).

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 26

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 28

 

Στο πατάρι ενός μικρού χωριού της Λάρισας υπάρχει μια μαγική, βραβευμένη βιβλιοθήκη - Εικόνα 30

Πηγή: e-daily.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ