Παρουσιάζεται το βιβλίο του Λέων Α. Ναρ για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

106

“Να βρω ξανά του νήματος την άκρη” στη Λογοτεχνική Γωνία

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, το περιοδικό Θράκα και οι εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19:00, το βιβλίο του Λέων Α. Ναρ “Να βρω ξανά του νήματος την άκρη” Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

Θα μιλήσουν: Ιωάννα Γιαννακοπούλου -φιλόλογος, Θάνος Γώγος -ποιητής-εκδότης, Κώστας Ντόλκος -φιλόλογος και ο συγγραφέας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

«Λοιπόν, διηγηθείτε μου τι έγινε εδώ, να βρω ξανά του νήματος την άκρη». Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που έχει αγαπηθεί πολύ χάρη στα τραγούδια του.

Στα δύο μέρη αυτού του σχεδιάσματος ποιητικής βιογραφίας –«Με τη δική του περπατησιά» και «Θεματική και καταβολές»– εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική διάσταση των στίχων του Παπακωνσταντίνου, που με ποικίλους τρόπους αποτυπώνουν την ένταση της υπαρξιακής αγωνίας, καθώς και η σχέση τους με το δημοτικό τραγούδι και τη νεότερη ποίηση.

Επιχειρείται επίσης, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιών, η κατανόηση του βλέμματος του δημιουργού προς τον κόσμο και τον εαυτό του, την κοινωνία και το άτομο, το παρόν και το παρελθόν, τη μνήμη και το όραμα, την Ανατολή και τη Δύση.

Στην προσπάθεια σύνθεσης του βιβλίου αυτού, συνέβαλε ο ίδιος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, απαντώντας πρόθυμα σε ερωτήσεις του συγγραφέα σχετικά με την ποιητική του κοσμοθεωρία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here