Παρέμβαση του Εισαγγελέα Λάρισας για το παιδικό σήριαλ «Death Note»

394

Tην παρέμβαση της Εισαγγελίας Λάρισας προκάλεσε το ιαπωνικό σίριαλ και περιοδικό κινουμένων σχεδίων «Death Note», καθώς αποτελεί μια νέα «τρέλα» που απειλεί και τους μαθητές της Λάρισας.

Η Εισαγγελία εφιστά την προσοχή σε εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και στους μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το σίριαλ επηρεάζει εφήβους σε όλο τον κόσμο και έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά ακόμα και δολοφονία.

Ειδικότερα σε σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Γιάννη Μαγκούτα αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Σε εκτέλεση της υπ’ αριθ. Πρωτ. 5155/18-06-2018 παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κρίνουμε αναγκαία την άμεση ενημέρωση γονέων και ανηλίκων σχετικά με την ύπαρξη γιαπωνέζικου σίριαλ κινούμενων σχεδίων με την επωνυμία Death Note, όπου “ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς”.

Α) Σε αδρές γραμμές, λοιπόν, ο τρόπος που εξελίσσεται η υπόθεση του σίριαλ έχει ως εξής: Είναι σειρά ιαπωνικών manga σε σενάριο Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές Α του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία “κοινωνία που σαπίζει” και να γίνει ο ίδιος κριτής και “θεός ενός νέου κόσμου” οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου του “L”.

Β) Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου, προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευθεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα “mangamoord” (Φόνος του Manga).

Αναφέρθηκε, επίσης, περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μια υποστηρικτική “οικογένεια” στα Anime (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το Death Note.

Γ) Επιβάλλεται επομένως κατόπιν τούτων να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση γονέων και εκπαιδευτικών για την πρόληψη παρακολούθησης του συγκεκριμένου σίριαλ. Προτρέπουμε τους ανηλίκους, σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή και έχουν παρακολουθήσει το συγκεκριμένο σίριαλ, να απευθυνθούν στους δασκάλους και στους καθηγητές τους, ή σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, να συζητήσουν το θέμα και να αποφύγουν τη συνέχιση της παρακολούθησης.

Δ) Τέλος παρακαλούνται οι Δ/ντές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού κατά το νέο πλέον σχολικό έτος να ενημερώσουν επαρκώς τους μαθητές των σχολείων τους. Οι αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες παρακαλούνται να ενεργήσουν στο πλαίσιο της ενδελεχούς μεταξύ μας συνεννόησης που έχει λάβει χώρα.

Ε) Ομοίως οι Δ/ντές όλων των Μ.Μ.Ε (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λάρισας για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.

Ο Διευθύνων

την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας

Ιωάννης Μαγκούτας

Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Πηγή: kosmoslarissa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here