Παρέμβαση Γ. Μανώλη για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

228

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Τεμπών, κ. Γιώργου Μανώλη, στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων. Με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, καθώς και στους βουλευτές του Νομού Λάρισας, επισημαίνει το πρόβλημα μείωσης της παραγωγής γάλακτος, αλλά και ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο, απώλεια νεογέννητων, στην κτηνοτροφία.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
«Κύριε Υπουργέ, μετά από διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Αγροκτηνοτροφικού συλλόγου του πρώην Δήμου Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών κ. Κώστα Αποστόλου, σχετικά με τα προβλήματα στην γαλακτοπαραγωγή, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, απώλεια νεογέννητων, από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επέφερε η ψυχρή εισβολή της κακοκαιρίας “Μήδεια”. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την ανταπόκριση του Υπουργείου σας για να καλύψουν την απώλεια του εισοδήματός τους.
Συγκεκριμένα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, -9 βαθμούς Κελσίου, που έπληξαν το Δήμο Τεμπών τις προηγούμενες ημέρες, είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν την μείωση αυτή, πάνω από 50% και υπογραμμίζουν ότι η γαλακτοπαραγωγή δεν πρόκειται να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, αυτά πριν της κακοκαιρίας. Επιπροσθέτως, οικονομική ζημιά προκαλεί και η αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας και πρόβλημα στη βιωσιμότητα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, υπάρχουν αναφορές και για απώλεια ζωικού κεφαλαίου, απώλεια νεογέννητων, από το δριμύ ψύχος που επικράτησε.
Το παράπονο των κτηνοτρόφων είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την απώλεια γαλακτοπαραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αν και επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές. Με δεδομένο λοιπόν το υψηλό κόστος παραγωγής, την μείωση της γαλακτοπαραγωγής, αλλά και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, απώλεια νεογέννητων, οι κτηνοτρόφοι μας έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση.
Για την μετρίαση των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία, ζητούμε την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός “κέρδος από τη ζημιά μην περιμένεις”. Ωστόσο, ας δοθεί η οικονομική βοήθεια και η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία, με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here