Παράταση της έκθεσης «Αντώνιος Γαλερίδης. Δώρημα καρδιάς» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

404

Ανακοινώνεται η παράταση της έκθεσης «Αντώνιος Γαλερίδης. Δώρημα καρδιάς» μέχρι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο αίθριο του ισογείου, με επιμέλεια του ιστορικού τέχνης κ. Γιάννη Μπόλη, αποτελεί συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας–Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα».
Τα εικονογραφημένα επιστολικά δελτάρια και οι φωτογραφίες του Αντώνη Γαλερίδη συνιστούν μια πρωτότυπη συλλογή, που συγκεντρώθηκε με πάθος και αγάπη, ταξινομήθηκε και καταγράφηκε με επιμέλεια και ακρίβεια – μια συλλογή που ενέχει τη σημαντικότητα ενός μοναδικού αρχείου τεκμηρίωσης και μελέτης της τοπικής ιστορίας. Οι επιχρωματισμένες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της συλλογής, συγκροτούν πολύτιμες εικονογραφικές μαρτυρίες, λειτουργούν ως ντοκουμέντα, αλλά και αντανακλάσεις ενός κόσμου που χάθηκε, ενός «νοσταλγικού» παρελθόντος. Γίνονται μοναδικά εργαλεία για να διατρέξουμε με το βλέμμα μας τον οικείο τόπο και τους ανθρώπους του, τα μνημεία και τα κτήρια, τους δρόμους, τις γειτονιές και τις πλατείες, να περιηγηθούμε στον χρόνο, να αναπλάσουμε τις όψεις του τοπίου μιας «άλλης» πόλης στις αρχές και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, να περιδιαβούμε το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Πηνειού, να γνωρίσουμε τις μονές, τις εκκλησίες και τα τζαμιά, να «ταξιδέψουμε» στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Ραψάνη, τον Αμπελώνα και τα Φάρσαλα, τα Τέμπη και τα Αμπελάκια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκατοντάδες μαθητές είχαν την ευκαιρία μέχρι σήμερα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και να πάρουν μέρος σε σχετικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, που υλοποιήθηκαν για οργανωμένες επισκέψεις παιδιών, με σκοπό τη γνωριμία με τη Συλλογή Γαλερίδη καθώς και την ιστορία του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Αντώνης Γαλερίδης (Πάτρα, 1948 – Λάρισα, 2013) ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος, πέρα από μια επιτυχημένη και πολύχρονη επαγγελματική καριέρα στη ΔΕΚΕ Θεσσαλίας σε υψηλόβαθμα αξιώματα, είχε ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς και πολλαπλές δημιουργικές πολιτιστικές ανησυχίες. Το σπουδαιότερο έργο του ήταν η μελέτη Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας (1995). Η συλλογή του με εικονογραφικά επιστολογραφικά δελτάρια και φωτογραφίες αποτελεί μια μοναδικής σημασίας και αξίας, παρακαταθήκη για την πόλη της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 12:00 ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» και η Φωτοθήκη Λάρισας του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για την οικογένεια του Αντώνη Γαλερίδη καθώς και ανοιχτή ξενάγηση για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην έκθεση από μέλη της Φωτοθήκης. Η εκδήλωση τιμά τη μνήμη του Αντώνη Γαλερίδη και την πολυδιάστατη προσφορά του.

Πληροφορίες έκθεσης:
Διάρκεια: έως Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00–14:00, 18:00–21:00
Τηλ. 2410616266
Email: dplarisas@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here