Πανελλαδική πρωτιά του Δήμου Κιλελέρ για τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων

288

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» για τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων ο Δήμος Κιλελέρ κατέλαβε την ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ, στο σύνολο των 325 Δήμων όλης της χώρας, στην κατηγορία της Γενικής Εκτέλεσης Προϋπολογισμού λαμβάνοντας το βαθμό 5 με άριστα το 5. Σε αυτήν την κατηγορία εκτιμάται η αξιοπιστία του οικονομικού προγραμματισμού κάθε δήμου μέσω της σύγκρισης του προϋπολογισμού με τον απολογισμό του. Στη συνέχεια εκτιμώνται οι επιμέρους αποκλίσεις μεταξύ των δαπανών που προϋπολογίστηκαν και των αντίστοιχων που πραγματοποιήθηκαν ως προς το κόστος του προσωπικού και τις επενδύσεις. Δηλαδή, με τον υψηλότερο βαθμό επιβραβεύονται οι δήμοι με τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ.

 

Στην κατηγορία Απόκλιση Δαπανών για Επενδύσεις ο Δήμος Κιλελέρ κατέλαβε την τρίτη θέση στους μεικτούς δήμους και την έκτη θέση στο σύνολο των Δήμων της Ελλάδας λαμβάνοντας το βαθμό 4,07 με άριστα το 5. Με την υψηλότερη βαθμολογία επιβραβεύονται οι δήμοι που παρουσίασαν τη μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες που αφορούν στις επενδύσεις. Δηλαδή εκείνοι οι δήμοι που ΤΗΡΗΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών«Μάρκος Δραγούμης» – ΚΕΦιΜ, είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με στόχο τη δυναμική διάδοση πολιτικών προτάσεων που προάγουν την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη οικονομία. Είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει διεθνείς συνεργασίες με τα σημαντικότερα φιλελεύθερα thinktanks διεθνώς.

Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων της χώρας αξιολογεί τις δημοτικές αρχές βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Εντοπίζει τις βέλτιστες πρακτικές και αναδεικνύει τα θετικά παραδείγματα των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σε αυτές πόρους εν μέσω των έντονα γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Απόλυτα  ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλοςσχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του ΚΕΦίΜ.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Δήμος μας η πρώτη θέση που καταλάβαμε ανάμεσα στους 325 δήμους της Ελλάδας  στην κατηγορία της κατάρτισης του καλύτερου οικονομικού προγραμματισμού και της τρίτης θέσης στην κατηγορία της απόκλισης δαπανών για επενδύσεις. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ο δήμος μας είναι ένας νοικοκυρεμένος οικονομικά δήμος. Αυτό το επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα του ΚΕΦιΜ, αυτού ανεξάρτητου τhinktank (δεξαμενή σκέψης), που έρχονται να διαψεύσουν τις «Κασσάνδρες» που βλέπουν και διαδίδουν μέσω γραπτού ή ηλεκτρονικού τύπου κακοδιαχείριση ή υστέρηση στα οικονομικά μας. Προεκλογικά είχαμε ως αρχή τη θέση «όλα στο φως». Το τηρήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια και με την αρωγή των υπαλλήλων του Δήμου και της δημοτικής μας ομάδας φτάσαμε στην κορυφή. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι την επόμενη τετραετία θα κατακτήσουμε κι άλλες κορυφές!»

Η μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) βασίστηκε στο Οικονομικό Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών και τα δεδομένα που αφορούν στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των Δήμων ελήφθησαν σε πραγματικό χρόνο από τις ιστοσελίδες των Δήμων. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Φόρουμ “Δήμοι και Επιχειρηματικότητα” του Money ShowAthens 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here