Όταν ο Πλαταμώνας προσπαθούσε να πάρει …μεταγραφή στο Νομό Λάρισας

1317

Μπορείτε να φανταστείτε πως ήταν η διασκέδαση στη Λάρισα πριν από περίπου 71 χρόνια; Πως ήταν τα κέντρα το μακρινό 1948 και πως τα αντιμετώπιζε η Αστυνομία; Εν μέσω μάλιστα εμφυλίου πολέμου. Αυτό αναρωτηθήκαμε κι εμείς όταν είδαμε το δημοσίευμα που αποτελούσε διάταξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποφάσιζαν και διέταζαν ότι δεν επιτρεπόταν τα καλλιτεχνικά σύνολα. Χορός και τραγούδι δηλαδή. Απαγορευόταν το κονσεμασιόν και οι χοροί των πελατών.

1948 Kentra Diaskedasis

Από εκείνο το σημείο και μετά τα κέντρα διασκεδάσεως θα μπορούσαν να έχουν μόνο τη μορφή εστιατορίου. Επίσης επιβαλλόταν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να βάλουν μια πινακίδα που να λέει «Απαγορεύονται οι χοροί». Ακόμα δεν επιτρεπόταν η διοργάνωση δημοσίων χορών συλλόγων και σωματείων παρά μόνο όταν επρόκειτο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι παραβάτες θα συλλαμβάνονταν και θα παραπέμπονταν στο αυτόφωρο.

1956: Αιτίες θανάτου μιας άλλης εποχής

Αφιερωμένο στους αριθμολάγνους το συγκεκριμένο κομμάτι. Θάνατοι και αιτίες. Μέσω μια έκθεσης του Υγειονομικού Κέντρου λοιπόν μαθαίνουμε πως το 1955 είχαμε 496 θανάτους σε Λάρισα, Δεσκάτη, Ελασσόνα, Συκούριο, Τύρναβο, Αμπελώνα, Αγιά και Φάρσαλα.1956 Thanatoi 1

Από φυματίωση πέθαναν οι 14, από καρκίνο οι 57 (10 εξ αυτών βρόγχων και πνευμόνων) και συνεχίζουμε διαβάζοντας «σακχαροδιαβήτη 3, αναιμία 3, αλλεργικά, ενδοκρινικά, νόσοι του αίματος 3, αγγειακές αλλοιώσεις (εγκεφαλικά) 69, μηνιγγίτιδα 1, επιληψία 1, νόσοι του νευρικού συστήματος και των αισθητήριων οργάνων 8, καρδιά 113, αρτηρίες 3, γρίπη 2, πνευμονία 11, βρογχοπνευμονία 8, βρογχίτιδα 3, νόσοι του αναπνευστικού συστήματος 7, έλκος στομάχου 2, δωδεκαδακτύλου 1, σκωληκοειδίτιδα 2, κήλη και απόφραξη 2, γαστρεντερίτιδα 9, κίρρωση του ήπατος 12, νόσοι του πεπτικού συστήματος 11, νόσοι του ουροποιητικού συστήματος 31, λοχεία 1, νόσοι του δέρματος 1, εκ γενετής ελαττωματική διάπλαση 1, κατά τον τοκετό 1, μεταγγική ασφυξία 1, λοιμώδεις των νεογνών 5, αιμολυτικός ίκτερος νεογνών 3, άλλοι νόσοι των νεογνών 17, γεροντική αδυναμία 37, ατυχήματα 17, πνιγμοί 4, άλλα ατυχήματα 1, αυτοκτονίες 3».

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως στη Λάρισα το 2018 είχαμε 2902 γεννήσεις και 1284 θανάτους.

1965: Μεταγραφή του… Πλαταμώνα1965 Platamonas 2

Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι παραθεριστές στον Πλαταμώνα είναι Λαρισαίοι. Δικαίως θεωρείται «λαρισινό» έδαφος.

Το 1965 όμως οι κάτοικοι του Πλαταμώνα προσπάθησαν να πάρουν «μεταγραφή» από το νομό Πιερίας στο νομό Λαρίσης. Διαβάζουμε από τις σελίδες της «Ε» πως «Το θέμα της υπαγωγής της κοινότητας Πλαταμώνος εις τον νομό Λαρίσης εισέρχεται ως πληροφορούμεθα εις το στάδιον της πραγματοποιήσεώς του κατόπιν και της επ αυτού παλαιάς κυβερνητικής αποφάσεως, κατά την οποία η εν λόγω υπαγωγή, θα λάβη χώραν κατόπιν δεδηλωμένης αποφάσεως της πλειοψηφίας των κατοίκων της και υποβολής της εις το υπουργείον των Εσωτερικών».

Το ήθελαν πολύ οι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και μάλιστα μια επιτροπή μάζευε και υπογραφές. Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του μικρού «δημοψηφίσματος» όμως ακόμα ο Πλαταμώνας είναι στο νομό Πιερίας… Άλλη φορά

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ