Ορμή Ανανέωσης: «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για την υποβάθμιση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης μας»

352

Στην Ορμή Ανανέωσης από την αρχή της διαδρομής μας, είχαμε τονίσει πως, με τις πρόχειρες αλλαγές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προωθήσει στο πρώην ΑΤΕΙ Λάρισας, με την ανοχή τόσο της Δημοτικής όσο και της Περιφερειακής Αρχής, το εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μας θα οδηγούνταν σε υποβάθμιση.

Με την χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Στο σημερινό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα στις σχολές της πόλης μας, οι φοιτητές γύρισαν ξεκάθαρα την πλάτη τους. Κάτι το οποίο εμείς είχαμε προβλέψει και προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες και τους φορείς της πόλης. Αφού λοιπόν καταργήθηκαν χωρίς λόγο τμήματα με υψηλή ζήτηση, ιδρύθηκαν νέα, με αμφίβολα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα νέα τμήματα να έχουν ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση και χαμηλή βάση εισαγωγής (αρκετά κάτω από τα 10.000 μόρια) υποβαθμίζοντας έτσι την δυναμική αλλά και την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της εκτίμησής μας ότι η λεγόμενη αναδιάταξη των πανεπιστημίων της χώρας απέτυχε τελείως, κυρίως όμως ότι η κατάργηση του ΑΤΕΙ Λάρισας θα οδηγούσε σε δραματική υποβάθμιση του ιδρύματος και της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης και έρευνας στην πόλη μας.

Ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο όπως αυτό που η Ορμή Ανανέωσης έχει προτείνει (Το Ιπποκράτειο Πανεπιστήμιο Λάρισας, με κύριες κατευθύνσεις την υγεία, τη γεωργία και την διατροφή, καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογίες που σχετίζονται με τους τομείς αυτούς) θα ήταν ικανό να διατηρήσει ποιοτικά τμήματα, τα οποία θα προσέλκυαν φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, με όλα τα θετικά επακόλουθα για την πόλη μας. Ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να υπάρξει. Πουθενά στον προηγμένο κόσμο δεν συμβαίνει η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη μιας χώρας να μην είναι έδρα αυτόνομου Πανεπιστημίου.

Η Ορμή Ανανέωσης, ως μια πρωτοπόρα δημοτική κίνηση, με άλλη λογική και κουλτούρα, θα επιμείνει σε αυτήν την πρόταση και καλεί όλους τους φορείς της πόλης να την ακολουθήσουν. Προτείνουμε λοιπόν (και θα το κάνουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο), ο Δήμος μας να καλέσει από αύριο κιόλας ένα συντονιστικό των φορέων της πόλης για κοινή δράση με σκοπό την ίδρυση του Ιπποκρατείου Πανεπιστημίου Λάρισας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here