Οργή Λαρισαίων διαδηλωτών για τα «στημένα» χημικά

291

Οργισμένοι από την αδικαιολόγητη ρίψη χημικών στην πλατεία Συντάγματος από την αστυνομία, κάνοντας λόγο για «πανικό της κυβέρνησης από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», επέστρεψαν αργά το βράδυ της Κυριακής Λαρισαίοι που είχαν μεταβεί στην πρωτεύουσα είτε οργανωμένα με λεωφορεία είτε με δικά τους αυτοκίνητα.

Ταλαιπωρημένοι από το πολύωρο ταξίδι (ας σημειωθεί πως αρκετοί αναχώρησαν από τη Λάρισα ξημερώματα Κυριακής), αλλά και από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικράτησε στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, οι Λαρισαίοι ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν σκληρές φράσεις για «την τακτική της αστυνομίας να ρίξει δεκάδες χημικά, με πρόσχημα πως έπρεπε να αμυνθεί από μια χούφτα στημένων μπαχαλάκηδων που της επιτέθηκε στα σκαλιά εισόδου της Βουλής, αλλά με απώτερο σκοπό να διαλύσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο». Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση ότι «έστησε αυτό το σκηνικό της σύγκρουσης για να διαλυθεί η συγκέντρωση και να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση».

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του δημοτικού συμβούλου Λαρισαίων και απόστρατου Δημ. Γεωργάκη: «Η Ένωση αποστράτων στρατού και αεροπορίας έδωσε δυναμικό παρών στο Σύνταγμα. Η αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει το συλλαλητήριο δεν πέτυχε, γιατί 50 μπαχαλάκηδες ανέτρεψαν τον σχεδιασμό της. Εάν ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ήταν να διαλύσει το συλλαλητήριο με δακρυγόνα και κροτίδες κρότου λάμψης, κατόπιν εντολών, το πέτυχε σίγουρα. Σαν στρατιωτικοί πρώτη φορά δεχθήκαμε πυρά και δεν ανταποδώσαμε».

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των Χριστιανικών Σωματείων της Λάρισας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, δήλωσαν στην «Ε» πως «είχε μεγάλη συμμετοχή και αυτό ενόχλησε προφανώς την κυβέρνηση. Αν ήταν 60.000, όπως υποστηρίζει η αστυνομία, θα το άφηναν να διαλυθεί ήσυχα και θα έλεγαν ότι απέτυχε. Το ότι υπήρξε λαοθάλασσα από Έλληνες που αγαπούνε την πατρίδα, την ιστορία, την ταυτότητά μας, το ότι νιώθουν προδομένοι από την πολιτική ηγεσία, προβλημάτισε την κυβέρνηση, η οποία από το ένοχο παρελθόν της, έχει δείξει πως γνωρίζει καλά πώς να δημιουργεί εντάσεις και επεισόδια».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η ΕΑΑΣ/Παράρτημα Λάρισας, η οποία συμμετείχε στο συλλαλητήριο των Αθηνών για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της «εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή της για τη ρίψη καπνογόνων από την Αστυνομία στους απλούς πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της καθώς και παιδιά. Όπως διαπιστώσαμε οι ίδιοι, εκτοξεύτηκαν καπνογόνα με την αιτιολογία να αντιμετωπισθεί μία μικρή ομάδα αναρχικών πιτσιρικάδων, η οποία θα μπορούσε σε κλάσματα δευτερολέπτων να απομονωθεί. Αντί αυτού όμως, εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα-κροτίδες αδιακρίτως προς το πλήθος, χωρίς να υπάρχει η αναρχική ομάδα στον χώρο αυτό, με αποτέλεσμα τα μέλη μας που ευρίσκοντο στην περιοχή αυτή (ξενοδ. Μεγ. Βρετάνια – King George) να υποστούν τις συνέπειές τους».

 Γ. Ρούστας

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here