Οικογένεια Λαρισαίων διαφημίζει την Ελλάδα στον Καναδά

392

Δεν είναι διαφημιστές, ούτε τουριστικοί πράκτορες, ούτε στελέχη τουριστικού οργανισμού, αλλά έχουν καταφέρει να κινήσουν το τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, στον Καναδά.

Οικογένεια Ελλήνων, από τη Λάρισα, διαφημίζει τη χώρα μας, στο Έντμοντον (Edmonton) της πολιτείας Αλμπέρτα (Alberta) του Καναδά, συμβάλλοντας στην τουριστική της ανάπτυξη και στη διάχυση της γνώσης του πολιτισμού της.

Πώς; Οργάνωσε ειδική εκδήλωση, στο Έντμοντον, με θέμα «Μια γεύση από Ελλάδα», η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους του Έντμοντον. Συγκεκριμένα, η Λαρισαία κ. Αγγελική Γκουρνέλου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της κοινωνίας του Έντμοντον να συμμετάσχει σε έναν θεσμό, που υπάρχει στην πόλη, όπου ανά διαστήματα παρουσιάζονται πολιτισμοί διαφόρων χωρών καταγωγής των κατοίκων της.

Με τη βοήθεια του άνδρα της κ. Νίκου Λάζου και τη στήριξη του γιου της Θάνου, συγκέντρωσε ιστορικά στοιχεία, ήθη και έθιμα της λαϊκής παράδοσης, καθώς και εικόνες από φυσικά τοπία της Ελλάδας και τα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία, παρακινώντας τους συμμετέχοντες ακόμη και να μάθουν να χορεύουν ελληνικούς χορούς.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού προσπαθούν με υπερηφάνεια να μεταλαμπαδεύσουν το ελληνικό πνεύμα», δήλωσε στην «Ε» η Αγγελική Γκουρνέλου, που ζει από το 2013 στον μακρινό Καναδά, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να έχουν μεταναστεύσει πολλοί Ελληνες στο εξωτερικό, αλλά ο καθένας από τη μεριά του διατηρεί πάντα τα στοιχεία της παράδοσής του και όταν βρει ευκαιρία τα μεταδίδει με πάθος. Αναλυτικότερα, για τη «γεύση από Ελλάδα» που «πήρε» ο Καναδάς μάς είπε: «Η παρουσίαση είχε συνοικιακό χαρακτήρα και εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων, όπου προβάλλονται τα χαρακτηριστικά μιας χώρας καταγωγής των κατοίκων που ζουν εκεί.

Γίνεται ομιλία για τη χώρα αυτή, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται ιστορικά της στοιχεία, ήθη και έθιμα, η κουζίνα της κ.ά.

Την ομιλία έκανα εγώ και ο γιος μου (Θάνος Λάζος) συντόνιζε τις φωτογραφίες ανάλογα με το θέμα που ανέφερα.

Ο τίτλος που δώσαμε ήταν “A taste of Greece”.

Πριν την ομιλία υπήρχε δείπνο και μου ζήτησαν να πω την προσευχή στα ελληνικά και στη συνέχεια ο γιος μου τη μετέφρασε στα αγγλικά. Φυσικά στην αρχή ακούστηκε ο Εθνικός μας ύμνος.

Όπως καταλαβαίνεις, οι παρευρισκόμενοι είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να μάθουν. Όλοι είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα και είχαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Όλοι είχαν ερωτήσεις στο τέλος σχετικά με την ιστορία μας.

Στην ομιλία έγινε μια αναδρομή στην ιστορία λέγοντας ότι υπήρχαν οι πόλεις-κράτη όπως η Αθήνα, η Σπάρτη και η Μακεδονία. Έγινε αναφορά στην αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βυζαντινή και Οθωμανική αυτοκρατορία. Έτσι μπόρεσα να συνδέσω το χθες με το σήμερα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θερμή. Οι ίδιοι ζήτησαν από τον Θάνο να τους δείξει να χορεύουν!».

Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here