Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών για τον ΕΛΓΑ

335

Για επανασχεδιασμό και ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ μίλησε ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες στο ΥΠΑΑΤ, στο περιθώριο της παρουσίασης των δύο νέων Γενικών Γραμματέων του υπουργείου, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης είπε συγκεκριμένα σχετικά με τον ΕΛΓΑ ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό στον οποίο παρατηρούνται πλήθος χρονίων προβλημάτων τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές. Παράλληλα δικαίωσε τους αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι παραπονούνται για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων ενώ οι ίδιοι είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των ασφαλίστρων τους. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σαφής αναφορά και δέσμευση στο ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών, όπου αναφέρεται ότι η λύση που θα δοθεί προβλέπει και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης. «Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος της Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών και έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής, από τον χώρο της Ν.Δ, σχολίασε ότι η ιδιωτική ασφάλιση των αγροτών δεν είναι κάτι καινούριο και ότι ήδη υπάρχουν 4 ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν αγρότες για το 20% της ζημιάς στην παραγωγή που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Αν τηρηθεί η προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικές εταιρίες θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν τα ποσά των αποζημιώσεων βάσει των εκτιμήσεων και των πορισμάτων του ΕΛΓΑ, θα μπορούσε ενδεχόμενως να αποτελέσει μια λύση. Ωστόσο, όπως είπε ο κ.Σιδερόπουλος πρέπει να περιμένουμε τη μελέτη, να δούμε τις λεπτομέρειες και έπειτα να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της όποιας λύσης.

Σε άλλο μήκος κύματος κίνειται η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για το θέμα του ΕΛΓΑ
«Με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για το θέμα του ΕΛΓΑ, διαφαίνεται η πρόθεση για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.
Βεβαίως και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του, η θέση αυτή ήταν διατυπωμένη από την ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι Ομοσπονδίες και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς.
Στο ζήτημα του ΕΛΓΑ οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται για τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους, είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα. Εμείς πληρώνουμε τα πάντα στον ΕΛΓΑ, ακόμη και το λειτουργικό κόστος του οργανισμού ενώ όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη την φωλιά τους» αφού από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνει ότι θα μας βρει απέναντι της η κυβέρνηση και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αν προχωρήσει τον σχεδιασμό του για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Διατυπώνουμε ξανά την πάγια θέση μας και διεκδικούμε:
 ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
 ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
 Ούτε σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων!»

Πηγή: ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here