“Οι γυναίκες πλέον δεν φοβούνται, πορεύονται με γνώση και την επιστήμη στο πλευρό τους”

104

«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Σήμερα, με σύμμαχο τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί πια μια αθεράπευτη αρρώστια. Η καλύτερη ενημέρωση, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικοί παράγοντες της νόσου. Γι΄αυτό συμμετέχω και στηρίζω κάθε δράση και πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για ενημέρωση, πρόληψη και διαρκή αγώνα».
Αυτά σημειώνει, η γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή την παρουσία της στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, όπου παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα ιατρική ημερίδα με θέμα την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Η Λαρισαία πολιτικός συγχαίρει τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τη συνεχή δραστηριοποίηση τους, ενώ τονίζει τον ρόλο των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη και επαγρύπνηση γύρω από τον καρκίνο.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, την 25η Οκτωβρίου και τις αξιόλογες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες, σε ροζ φόντο, η κ.Καραλαριώτου δηλώνει: Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες .
Η σκέψη μας τούτες τις μέρες είναι σε όλες εκείνες τις γυναίκες, πραγματικές ηρωίδες, που αντιμετώπισαν γενναία την ασθένεια του καρκίνου και αφιερώνεται στον αγώνα που γίνεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στα δικαιώματα των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Όλοι συμφωνούμε ότι η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου, η οποία συνήθως μέχρι πρόσφατα τρόμαζε, προκαλούσε άγχος, αγωνία και αβεβαιότητα, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες. Τώρα ξέρουμε ότι είναι κυρίως στο δικό μας χέρι να τη νικήσουμε. Με εφόδια την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, σε συνδυασμό με τον επιμελή και τακτικό προληπτικό έλεγχο. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.
Στην πρόληψη άλλωστε επενδύει σήμερα και η κυβέρνηση με ενημερωτικές καμπάνιες, συνεχείς δράσεις, δωρεάν προγράμματα μαστογραφίας, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Ήδη αξιοποιούνται ψηφιακά εργαλεία και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, και υλοποιείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Το ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία δεν χωράει αναβολές. Μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here