“Ο Πατέρας” στο Χατζηγιάννειο και κοπή πίτας

108

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την ταινία “Ο Πατέρας” του Σρνταν Γκολούμποβιτς .

Μία από τις ωραιότερες βαλκανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, τις πιο απαισιόδοξες, αντισυστημικές και πραγματικές. Ο Σρνταν Γκολούμποβιτς σκηνοθετεί με ρεαλισμό, ήσυχα, δημιουργώντας εικόνες που ερεθίζουν τις αισθήσεις.

Μια μάνα σέρνει τα δυο παιδιά της από το χέρι στην αυλή του εργοστασίου. Επικρίνει ιδιοκτήτες κι εργάτες: ο άντρας της, που απολύθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, ακόμα δεν έχει πάρει την αποζημίωσή του και η οικογένεια δεν έχει να φάει. Κανείς δεν αντιδρά.
Η μάνα παίρνει ένα μπουκάλι πετρέλαιο, το ρίχνει πάνω της κι ανάβει τον αναπτήρα.
Με μια τέτοια έναρξη ο, βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Σέρβος Σρνταν Γκολούμποβιτς δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την πρόθεση της ταινίας του, ενός συναρπαστικού όσο και αποκαρδιωτικού οδοιπορικού στη σύγχρονη Σερβία της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς.
Ήρωας είναι ο πατέρας, ο Νικόλα: καθώς η μάνα, μετά την απονενοημένη πράξη της, μπαίνει σε ψυχιατρική κλινική, η πρόνοια παίρνει τα δύο παιδιά, κρίνοντας πως ο Νικόλα δεν έχει τα χρήματα για να τα συντηρήσει. Κι εκείνος, χωρίς εναλλακτικές, θα ξεκινήσει να διασχίσει τη χώρα με τα πόδια και να φτάσει στο Βελιγράδι, για να διεκδικήσει την κηδεμονία μιλώντας αυτοπροσώπως στον αρμόδιο υπουργό.
Ο Νικόλα περπατά μόνος στην ερημιά της σερβικής υπαίθρου, για πέντε μέρες και πέντε νύχτες, χωρίς ελπίδα να τα καταφέρει. Οφείλει όμως «να δείξει στα παιδιά του ότι προσπάθησε».
Δραματική/ Σερβία, Γαλλία, Γερμανία Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη/ 2020/ Έγχρ./ Διάρκεια 120΄/ Σκηνοθεσία: Σρνταν Γκολούμποβιτς, με τους: Γκόραν Μπογκντάν, Μπόρις Ισάκοβιτς, Νάντα Σάργκιν, Μίλικα Τζανέβσκι.
Γενική είσοδος 4 ευρώ
***Να σημειωθεί ότι πριν την πρώτη προβολή στις 19:00, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου Θεόδωρος Αγγελόπουλος που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, από τις 12 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here