Ο μεγάλος συνθέτης Χρήστος Χατζής “επιστρέφει” στην Ελλάδα κι έρχεται στη Λάρισα

62

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Κυριακή στις 29 Μαΐου στις 20:30, υποδέχεται τον σπουδαίο συνθέτη παγκόσμιας αναγνώρισης Χρήστο Χατζή, πολυβραβευμένο και ακαδημαϊκό, πρωτοβάθμιο καθηγητή σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε μια μουσική εκδήλωση όπου ο ίδιος θα παρουσιάσει το συνθετικό του έργο και θα συστήσει στο κοινό τον Καναδοπολωνό συνθέτη Norbert Palej, επίσης καθηγητή σύνθεσης και διευθυντή του τμήματος σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με αναφορές και στο δικό του συνθετικό έργο.

Η συναυλία περιλαμβάνει δύο νέα έργα των δύο συνθετών για βιμπράφωνο, τα οποία έκαναν ευρωπαϊκή πρεμιέρα σε εκδήλωση της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σ’ ένα αφιέρωμα για τον Χρήστο Χατζή, με αφορμή τη δωρεά του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη.

Τα έργα θα ερμηνευθούν από τη διεθνώς κορυφαία βιμπραφωνίστα Beverley Johnston στην οποία είναι και αφιερωμένα. Θα ερμηνεύσει και ένα έργο του Γιώργου Κοντογιώργου.

Θα ακολουθήσουν δύο έργα των συνθετών αντίστοιχα, ένα τρίο για πιάνο, βιολί , βιολοντσέλο και ένα τρίο για πιάνο, ηλεκτρονικά, synthesizer, τα οποία θα ερμηνευτούν από τους διακεκριμένους μουσικούς και καθηγητές: Αριάδνη Δημητρίου- πιάνο, Δημήτρης Καραμανώλης- βιολί και Μιλτιάδης Κασσάρας – βιολοντσέλο.

Θα παραβρεθούν οι: Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”, Γεώργιος Κοντογιώργος – συνθέτης.

Είναι τεράστιας σπουδαιότητας και μέγιστη τιμή, το γεγονός ότι επιλέγεται η πόλη της Λάρισας και το Δημοτικό Ωδείο για την παρουσίαση αυτού του αφιερώματος, καθώς αυτή την περίοδο διοργανώνονται διεθνείς και πανελλαδικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί το έργο και η προσφορά του Χρήστου Χατζή, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής μας, παγκόσμιας εμβέλειας και αποδέκτης πολλών διακρίσεων μεταξύ των οποίων τρεις φορές του Καναδικού βραβείου Juno σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του στη σύνθεση.

Ο Χρήστος Χατζής είναι ένας πνευματικός άνθρωπος με έντονες φιλοσοφικές ανησυχίες και έμπνευση που βρίσκει στην Αρχαία Ελλάδα, σε αρμονικές δομές, Βυζαντινά μέλη, τη φύση και τους ανθρώπους και την εκφράζει μέσα από τις συνθέσεις του.

Είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε αφιερώματα στο εξωτερικό και σε πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Βόλος, Λάρισα, καθώς αυτή τη χρονιά διαμένει για πρώτη φορά στη χώρα μας για μερικούς μήνες.

Επιλέγει στο ζενίθ της καριέρας του να δωρίσει το συνθετικό του αρχείο με υλικό 40 χρόνων δημιουργικής καριέρας στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κάνοντας έτσι μια συμβολική κίνηση επιστροφής στα πάτρια εδάφη και εκφράζοντας τη μεγάλη του αγάπη προς την Ελλάδα ώστε να διατηρηθεί η μουσική του κληρονομιά για τις επόμενες γενιές για έρευνα και μελέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here