Ο Λαρισαίος Ευριπίδης Μπέκος καλύτερος συνθέτης στον κόσμο! – ΦΩΤΟ

835

Η Ένωσις Ελλήνων Μουσουργών,συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το «2019 Έτος Νίκου Σκαλκώτα» και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, προκήρυξε Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για συμφωνική ορχήστρα, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε συνθέτες απ’ όλον τον κόσμο να συνθέσουν νέα έργα για ορχήστρα και να προαγάγει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Στην Ένωση Ελλήνων Μουσουργών κατατέθηκαν εξήντα τέσσερα έργα υψηλού επιπέδου, όπως διαπίστωσαν ομόφωνα όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής NEOTTIAN του Ευριπίδη Μπέκου, το οποίο και θα λάβει το βραβείο «Νίκος Σκαλκώτας».


Το βραβευμένο έργο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της συναυλίας της 29ης Νοεμβρίου 2019 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου“SkalkottasToday”, που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας.

Η Επιτροπή επέλεξε επίσης το ίδιο έργο για το δεύτερο βραβείο το οποίο προσφέρει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για το καλύτερο έργο νέου Έλληνα συνθέτη, ηλικίας κάτω των τριανταπέντε ετών.

Κατά το 2019 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις για το «Έτος Σκαλκώτα», με συνδιοργανωτές την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το «Ίδρυμα Αιμίλιος Χουρμούζιος – Μαρίκα Παπαïωάννου».

Ο Ευριπίδης Μπέκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1991. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και Πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Είναι απόφοιτος Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει μελετήσει σύνθεση με τους Χ. Σαμαρά, Γ. Κυριακάκη, Ε. Κίκου, Αθ. Ζέρβα. Έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος σεμινάρια σύνθεσης με τους Reinhardt Wolschina, Elaine Lilios, Περικλή Λιακάκη κ.ά.
Έχει συνθέσει έργα σύγχρονης μουσικής δωματίου, ορχηστρικά έργα, τραγούδια, μουσική για κινηματογράφο και μουσική για παιδικό θέατρο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής), το Φεστιβάλ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ. Underground) και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους.
Το 2010 το έργο του ΗΩΣ βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Σύνθεσης & Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Τον Ιούλιο του 2018, το έργο του ΜΕΤΕΙΚΑΣΜΑ για κουαρτέτο εγχόρδων βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στον Διαγωνισμό Σύνθεσης στη μνήμη του Δ. Δραγαρτάκη με το 3ο βραβείο.
Ως συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής έχει κυκλοφορήσει τέσσερις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές από σημαντικές δισκογραφικές εταιρίες όπως η MINOS-EMI (O Tempora! O Mores!, 2016) και η Universal Music Greece (Quark, 2012) στις οποίες έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ψαραντώνης κ.α.
Από το 2015 διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

Τίτος Γουβέλης, πιανίστας – Ελλάδα

Κωνσταντία Γουρζή, συνθέτις και μαέστρος, Καθηγήτρια στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου – Γερμανία

Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης και μαέστρος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών – Ελλάδα

Μίλτος Λογιάδης, μαέστρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Ελλάδα

Ιωσήφ Παπαδάτος, συνθέτης, Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών – Ελλάδα

Χρήστος Σαμαράς, συνθέτης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Ελλάδα

Εύης Σαμμούτης, συνθέτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Ithaca College NY – Η.Π.Α.

Στέφανος Τσιαλής, μαέστρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Ελλάδα

Γιώργος Τσοντάκης, συνθέτης και μαέστρος – Η.Π.Α.

Καλλιόπη Τσουπάκη, συνθέτις, Καθηγήτρια στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, Εθνική Συνθέτις της Ολλανδίας 2018 / 2020 – Ολλανδία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here