Ο κορονοϊός ευνόησε τη… σκορδοπαραγωγή

419

Του Γιώργου Ρούστα

Υψηλές προσδοκίες για καλές παραγωγές και ανάλογη εμπορία στο σκόρδο, στο φόντο του κορονοϊού, υπάρχουν στην εγχώρια αγορά. Η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, καθώς βοήθησε και ο ήπιος χειμώνας, που κράτησε μακριά εχθρούς και βακτήρια.

Μπορεί λοιπόν ο κορονοϊός να έπληξε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, όχι όμως και το σκόρδο. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας βλέπουν τη φετινή χρονιά ως «τη μεγάλη ευκαιρία να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, προκειμένου να πουλήσουν το προϊόν σε μία κερδοφόρα τιμή». Ουσιαστικά θέλουν να μετατρέψουν την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού σε ευκαιρία. Οι σκορδοπαραγωγοί, ενώ παρήγαγαν ένα από τα πιο ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο, η τιμή που απολάμβαναν δεν ήταν η αναμενόμενη. Να σημειωθεί πως η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή κυμαίνεται από 900 κιλά έως έναν τόνο/στρέμμα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης αναφερόμενος στη φετινή καλλιεργητική περίοδο δηλώνει ότι «τα μηνύματα της αγοράς είναι πράγματι θετικά. Ευτυχώς η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον καιρό και ανυπομονούμε για τη συγκομιδή, η οποία τοποθετείται περί τις αρχές Ιουνίου. Φέτος είναι μία ευκαιρία για όλους μας. Καταρχήν να συνεργαστούμε, να ενωθούμε κάτω από την ίδια στέγη, ώστε οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του προϊόντος να είναι συλλογικές και να αποφέρουν ένα σημαντικό όφελος στους παραγωγούς. Μέχρι και πέρυσι πωλούσαμε τα σκόρδα σε Ρομά ή εμπόρους, μεμονωμένα, σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ κάποια μικρή ποσότητα έπαιρνε ο Συνεταιρισμός Βύσσας.
Ακόμη οι Πλατυκαμπιώτες αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των Ιαπώνων (από τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, την Wakunaga), οι οποίοι αρχές του έτους, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και τον τοπικό Συνεταιρισμό πήραν δείγματα σκόρδου, προκειμένου να τσεκάρουν στα εργαστήριά τους τις ευεργετικές ουσίες του σκόρδου και κυρίως τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Οι Ιάπωνες έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται για τα παραδοσιακά σκόρδα και όχι για εκείνα που καλλιεργούνται με κινέζικους σπόρους. Σίγουρα η εξέλιξη με τον κορονοϊό και τα γεγονότα στην Κίνα, όσο τραγικό κι αν ακούγεται, μας ευνοεί» δηλώνουν μέλη του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
Στον Συνεταιρισμό της Βύσσας Ορεστιάδας που αποτελεί το αντίπαλο δέος του Πλατυκάμπου, η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και εφόσον η καλλιέργεια εξελιχθεί όπως μέχρι τώρα, οι παραγωγοί περιμένουν καλές αποδόσεις, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ