Ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε στη Νίκαια το νεκρό αγρότη Απ. Μπατάλα που έπεσε στην εξέγερση του 1910

696

Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο στη μνήμη του αγρότη Αποστόλη Μπατάλα που έπεσε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αγροτών το Μάρτη του 1910. Στην επετειακή ομιλία το μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου – φιλόλογος Ανθή Μπλιάτσιου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο μνημείο του Αποστόλη Μπατάλα στη Νίκαια για να τιμήσουμε την ηρωική εξέγερση, πριν από 109 χρόνια, των κολίγων της Θεσσαλίας. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δικούς μας νεκρούς που έπεσαν στον αγώνα για να πάρουν από τους τσιφλικάδες λίγα μέτρα γης, να τα καλλιεργήσουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Μαρτίου 1910 εντάσσονται στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία που εμφανίζεται οξυμμένο από την ένταξη της περιοχής στην Ελληνική επικράτεια το 1881. Οι κολίγοι υπήρξαν οι χαμένοι της ενσωμάτωσης και οι τσιφλικάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι… Στις αρχές του 1910 κύριο αίτημα των κολίγων ήταν η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της πάνω στη βάση της μικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας…Το Σάββατο 6 Μαρτίου οι κολίγοι είχαν προγραμματίσει πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα με αφορμή τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου στη Βουλή… όμως η φρουρά της πύλης Φαρσάλων δεν επέτρεψε τους αγρότες από τη Νεμπεγλέρ (Νίκαια)να περάσουν μέσα στην πόλη. Στην συμπλοκή που ακολούθησε οι ιππείς τραυμάτισαν ένα παλληκάρι. Το συμπατριώτη μας Αποστόλη Μπατάλα. Πέθανε λίγο αργότερα ποτίζοντας με το αίμα του το δέντρο της λευτεριάς των αγροτών…Εν κατακλείδι το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών και να αγωνιστούμε να έρθουν καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν και θα αναπαυθούν οι καταφρονημένες και πικραμένες από τις αδικίες και τις προσβολές ψυχές των πεσόντων της εξέγερσης».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχηςΑπ. Μπίλλης, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Ι. Κουκούτσης, Αν. Ρεντζιάς, Αχ. Χατζούλης και Χ. Χατζούλης, η δημοτική σύμβουλος Ζ. Ανυφαντή, η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΔΚ Νίκαιας Β. Πιλάτου, (που έκανε σύντομο χαιρετισμό), Β. Μιχαλούλη, Κ. Παναγούλης και Γ. Ψαρούλης ο εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης στρατιάς συνταγματάρχης Ε. Μόσιος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πυροσβεστικής πύραρχος Ζ. Μπρούζας, το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ δήμου Κιλελέρ Κ. Σακελλαρίου και απόγονοι του πεσόντος Απ. Μπατάλα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της φιλαρμονικής του Δήμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here